Na, mi van ezen a képen?

Feltehetően egy hevenyészett román történelemóra lenyomata ez a táblaként használt kolozsvári aszfalton.
Hirdetés

A kép minden valószínűség szerint az ortodox nagyszombaton (vagyis ma) készült, ugyanis egy nappal korábban keményen zuhogott az eső, ami elmosta volna a krétarajzot. A helyszín: Kolozsvár, Petőfi utca vége, a Szabók Bástyájának közvetlen közelében. Ja, és Baba Novac szobra előtt.

És akkor nézzük. A jobb oldali rajzon Románia vázlatos térképe látható. Ott van Moldva (MD), Havasalföld (VL), aztán Kolozsvár (CJ). Aztán van a bevonalkázott rész, ami Besszarábiát jelöli. Van az 1877-es évszám, amikor is Románia (vagyis ami akkoriban volt) kikiáltotta a Török Birodalomtól való függetlenségét, Oroszországgal a háta mögött. Aztán ott a boldogságos 1918-as év, amikor Erdély a románok ölébe pottyant.

Középen egy halszerű körvonal látható, áthúzva. Hogy mit jelent, nem tudjuk. Vagy nem merjük bevallani.

A kép bal oldalán vonalak, körvonalak sorakoznak, néhány betűjeles rövidítéssel fűszerezve. Itt is csak találgatni lehet, mit akart szemléltetni a lelkes történelemtanár.

Az mindenesetre világos, hogy itt valaki sürgősen és azonnal elmagyarázta valaki(k)nek, miből lesz a cserebogár, avagy hogyan jött létre az a Románia, aminek ma csodájára járhatunk.

Hirdetés