Székelyföld elfoglalja Bukarestet!

Igaz ugyan, hogy csak két napra, de a kulturális „honfoglalás” akkor is hasznos.
Hirdetés

A „hadműveletre” május hetedikén és nyolcadikán kerül sor, a fővárosi ROMEXPO területén. A Székelyek Bukaresti Vásárán körülbelül 40 székelyföldi népművész és kiállító vesz részt. Kulturális habként a tortán bemutatják a „Székely hagyományok – betekintés a romániai székelység kultúrájába” című monográfiát is (Pozsony Ferenc etnológus, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem professzora, valamint Kinda István néprajzos szakember gondozásában), továbbá a monográfia mellékleteként elkészült dokumentumfilmet (riporter: Erdély András, rendező: Várkonyi Andrea, operatőr, vágó: Vargyasi Levente).

Az akcióra Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a bukaresti Közpolitikák Intézete (Institutul pentru Politici Publice) által kezdeményezett „Székely hagyományok – betekintés a romániai székelység kultúrájába” című, EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 keretén belül megvalósított projekt részeként kerül sor. A projekt teljes értéke 560.460 lej.

A könyv és a film bemutatóját egy beszélgetés követi, melyre kulturális és kisebbségi kérdésekben kompetens szakembereket, politikusokat, döntéshozókat várunk, s melynek fő témája a nemzeti kisebbségek sokszínűségének és identitásának támogatása, mint kiemelt romániai közpolitika.

Mindeközben a népművészek alkotnak, a vásárosok kínálják a székely portékákat, a bukarestiek pedig remélhetőleg gyönyörködnek a látványban és beszereznek néhány, számukra talán egzotikusabb darabot.

Ja, zene is lesz, meg tánc is, úgyhogy minden adott egy kultúrával, sokszínűséggel, multikulturalitással és egyébbel megspékelt. vásári hangulathoz.

Hirdetés