Moszkva ismét figyelmeztet a romániai rakéták miatt

Moszkva szerint nemzetközi szerződést sértenek a Romániába telepített amerikai rakéták.
Hirdetés

Továbbra is nagyon irritálja Moszkvát, hogy Washington a NATO égisze alatt rakétaelhárító-rendszert épít ki Európában: az orosz külügy most újabb dokumentumban fogalmazott meg burkolt fenyegetéseket a Romániába és Lengyelországba telepített rakétapajzs kapcsán. „Moszkvát rendkívül aggasztja a NATO antiballisztikus rakétarendszereinek Romániába és Lengyelországba telepítése, amit tilt a közepes hatótávolságú nukleáris eszközök korlátizását kimondó egyezmény (INF)” – közölte az orosz külügyminisztérium, és azt is hozzátette: Moszkva tenni is kíván annak érdekében, hogy a rendszer ne jelentsen rá veszélyt.

„Az antiballisztikus rakétarendszerek telepítése egyértelműen Oroszország ellen irányul” – áll az orosz külügy éves jelentésében, amelyről kedden este számolt be a Sputnik hírügynökség. A jelentés leszögezi: Moszkva minden intézkedést megtesz a biztonsága szavatolása érdekében.

Oroszország már több ízben is jelezte: nem hiszi, hogy  a dél-romániai Olt megyében található Deveselu légi támaszponton telepített rakétaütegek kizárólag egy esetleges közel-keleti támadás kivédését szolgálják, ehelyett inkább az orosz nukleáris arzenál semlegesítése a céljuk. Moszkva egy ideje azzal próbál a rakétapajzs ellen érvelni, hogy a részeként telepített SM-3-as elfogórakéták megsértik az INF-szerződést.

Hirdetés