Az elítélt PSD-elnök lemondását kérte, most repül a pártból

Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke volt az egyetlen a pártból, akit zavart, hogy egy elítélt bűnöző vezeti a PSD-t.
Hirdetés

Zgonea volt a PSD egyetlen vezetője, aki a nyilvánosság előtt Liviu Dragnea pártelnök lemondását szorgalmazta, miután a párt elnökét pénteken jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy – a 2012-es, Traian Băsescu elnök leváltása ügyében kiírt népszavazásról szóló – korrupciós perben. Dragneát választási csalás megszervezésében és befolyással való üzérkedésben találták bűnösnek, miután bebizonyosodott, hogy csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami Traian Basescu akkori államfő leváltását eredményezte volna.

Tavaly a PSD országos tanácsa határozatba iktatta, hogy megfosztják tisztségeiktől a párt korrupcióval vádolt politikusait, ám a PSD szerint Dragnea nem követett el korrupciós bűncselekményt. A párt mélységesen igazságtalannak tartja a bíróság döntését, mert szerintük a 2012-ben főtitkári tisztséget betöltő Dragnea

„nem tett egyebet, mint ami minden kampányfőnök dolga: mozgósította a választókat”.

Miután a PSD már pénteken testületileg felsorakozott korrupcióért elítélt elnöke mögött, Dragnea bejelentette, az elmarasztaló ítélet ellenére nem mond le a pártelnökségről, mert „nem hagyhatja cserben” a PSD-t az önkormányzati választások hajrájában. Csak Zgonea, a PSD ügyvezető elnöke vélekedett úgy, hogy egy felelős politikai vezetőnek ilyen helyzetben vissza kellene lépnie, mert a pártot és annak több ezer jelöltjét nem szabad egyetlen ember miatt sebezhetővé tenni.

A végrehajtó bizottság szerdai ülésén a PSD határozatba foglalta, hogy a párt elnöke nem sértette meg a párt feddhetetlenségi szabályait, egy másik határozatban pedig megfosztották párttagságától a párt ügyvezető elnökét. A PSD végrehajtó bizottsága egyhangúlag hozott döntésével megvonta politikai támogatását is Zgoneától, és arról is határozott, hogy kezdeményezni fogja leváltását a képviselőház éléről. Zgonea közölte, hogy nem fog önszántából megválni a házelnöki széktől. A képviselőház legközelebb a jövő héten, az ortodox húsvét után ül össze.

Hirdetés