RMDSZ: tömegesen léptek vissza a jelöltségtől Gyergyóban

Tizenöt jelölt hagyta ott az utolsó pillanatban az RMDSZ gyergyószentmiklósi tanácsosi listáját. Bajkó László a Szabad Emberek Pártjában indul.
Hirdetés

Aki figyelemmel követte az RMDSZ gyergyószentmiklósi jelöltállítását, az láthatta, nem volt következetes folyamat, aminek meg is lett az eredménye. Korábban Egyed Zsolt helyi vállalkozó – akinek a tanácsosi lista harmadik helyét kínálták fel – lépett vissza, mert a megegyezés ellenére a szövetség változtatott a sorrenden. Vele együtt Imre Tibor is visszamondta a jelöltséget.

Hétfőn kiderült: Bajkó László polgármesterjelölt lemondott jelölti státuszáról, de nem önként, hanem a széki RMDSZ felszólításának eleget téve. Egy márciusban kiszivárgott felmérés miatt döntöttek úgy, hogy inkább az MPP jelöltjét támogatják, mivel Bajkó népszerűsége rendkívül alacsony.

A volt polgármesterjelölt kedden bejelentette: a nemrég alakult Szabad Emberek Párt (Partidul Oamenilor Liberi) színeiben mégis indul a választáson. A Hermann Márk Christiannal, a párt ügyvezető elnökségének tagjával közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: szeretnék, ha a benyújtott RMDSZ-es listán szereplő személyek is átjönnek a Szabad Emberek Pártjába.

A gyindex.ro beszámolója szerint sokan nem mernek csatlakozni hozzájuk, mert félnek a nyomásgyakorlástól, féltik a megélhetésüket. A sajtótájékoztatón jelen volt Bányász Lehel, a gyergyószentmiklósi RMDSZ ügyvezető elnöke is, aki azt mondta az RMDSZ jelöltlistáján indított 15 személy (a 24-ből) lépett vissza a polémia miatt. Egyelőre nem nevezte meg ezen személyeket. 

A Transindex beszámolója szerint kedden végül leadta a városi tanácsosjelölti listát az RMDSZ, amellyel pontot tettek annak a konfliktusnak a végére, amely a helyi szervezet és a Gyergyó Területi Szervezet között robbant ki és amely kérdésessé tette, hogy lesz-e jelöltlistája az RMDSZ-nek a városban. Kovács Péter a portálnak elmondta, méltányolja azt, hogy Bajkó László visszalépett, mert a gyergyószentmiklósiaknak nem cirkuszra van szükségük, hanem együttműködésre, partnerségre és a település fejlesztésére. Az RMDSZ ügyvezető igazgatója azt is tisztázta: nem buzdítanak az MPP-s jelölt támogatására, hanem „csak” arra, hogy támogassák az RMDSZ önkormányzati tanácsosi listáját.

Hirdetés