Székely jelképek pecséten, címerben

A székely szimbólumok története szakszerűen és közérthetően.
Hirdetés

Szerdán, április 20-án 18 órától mutatják be a Székely jelképek pecséten, címerben című tanulmánykötetet az Erdélyi Múzeum Egyesület székházában. A kiadvány a Jelképek a Székelyföldön (2011) és a Címer és pecsét a Székelyföldön (2012) című sorozat harmadik kötete. 

A harmadik kötet szerzői, Bernád Rita Magdolna levéltáros-történész, Zepeczaner Jenő és Mihály János történészek mindhárom kötetet ismertetik. A székelység évszázados jelképeit bemutató kötetek szerzői a Székely Címer­, Pecsét­ és Zászlótörténeti Munkacsoport tagjai, a téma neves szakemberei. Tanulmányaik egyszerre közérthetőek és a tudományos igényeknek is megfelelnek.

Bernád Rita Magdolna székely püspökök címereiről és pecsétjeiről, Bicsok Zoltán csík­, gyergyó­ és kászonszéki nemesek állatalakos magánpecsétjeiről, Mihály János Székelyudvarhely város, Pál­Antal Sándor pedig Udvarhelyszék címeres pecsétjéről közöl tanulmányt. Szekeres Attila István a 20. századi heraldikában használt székely jelképeket vette számba, Zepeczaner Jenő pedig Hargita megyei települések új címereit mutatja be.
 
A kötet tavaly decemberben jelent meg a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadásában. A kiadványsorozat a több éve folyó hazai jelképtörténeti kutatások eredményeit tartalmazza, mindhárom könyv gazdag illusztrációs anyaggal egészül ki.

Hirdetés