Negyvenegy halott az ecuadori földrengésben

A kár több százmillió dollár.
Hirdetés

Nagy erejű, a Richter-skála szerint 7,8-as fokozatú földrengés rázta meg helyi idő szerint szombat este Ecuador partjait, legkevesebb negyvenegy halottja van a földmozgásnak, és jelentős károk keletkeztek. Ecuadorban szükségállapotot rendeltek el, és mozgósították a rendőrséget és a nemzeti gárdát a közrend fenntartására.

A földrengés helyi idő szerint este nyolc órakor történt 19 kilométeres mélységben. Epicentruma mindössze 14 kilométerre északnyugatra volt Pedernales várósától. Az első, nagy erejű földmozgást több utórengés követte, volt köztük 5,6-os fokozatú is.
Eleinte szökőárriadót rendeltek el Ecuadorban és Peruban is, de az utóbbi országban rövid időn belül le is fújták a riasztást. A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ közölte, hogy a földrengés legfeljebb egy méter magas hullámokat idézhet elő Ecuador partjainál.

Jorge Glas ecuadori alelnök tévéüzenetében közölte, hogy a hatóságok legkevesebb 41 halottról tudnak. Ők a földrengés epicentrumától több száz kilométerre fekvő Portoviejó, Manta és Guayaquil városban haltak meg. Az adatok valószínűleg nem véglegesek. A politikus hozzátette, hogy 300 millió dolláros kár keletkezett az országban.

Hirdetés