Amerikai bírálat a korrupció és a székely jelképek elleni hadjárat miatt

Nem kíméli balkáni szövetségesét Uncle Sam.
Hirdetés

A magyar közösség sérelmeire is kitér az Egyesült Államok külügyminisztériuma által összeállított, 2015-re vonatkozó emberi jogi jelentés, amelyben megállapítják: a korrupció még mindig jelentős problémát okoz Romániában.

A helyi idő szerint szerda délután közzé tett dokumentum szerint a korrupció, különösen a hivatalos személyek körében tapasztalható korrupció továbbra is problémát jelent Romániában, a törvénytelenül szerzett vagyonok elkobzása még mindig nehézkes, és számos akadályba ütközik.

A dokumentum azt is megemlíti, hogy a mentelmi jog, amit azon jelenlegi és volt kormánytagok élveznek, akik a parlamentnek is tagjai, egyes esetekben megakadályozta a nyomozás folytatását.

Kitér arra is, hogy a kenőpénz adása továbbra is elterjedt az állami szektorban, különösen az egészségügyben.

A korrupciós ügyekben lefolytatott perekről a jelentés megállapítja, hogy az ítéletek gyakran következetlenek voltak, hasonló jellegű bűncselekményekben jelentős eltérés mutatkozott köztük.

A meghozott ítéletek gyakorlatba ültetése ráadásul eljárásjogi problémákba ütközött, különösen ami a vagyonelkobzásokat illeti.

A jelentés külön felhívja a figyelmet, hogy a korrupció által egyik leginkább fertőzött terület a közbeszerzéseké.

A dokumentum rámutat: a törvény értelmében a törvénytelenül szerzett vagyonokat el kell kobozni, ám a bírák és ügyészek ezt rendszeresen elmulasztják elrendelni, a hatóságok pedig amúgy is nehezen képesek ezeket a vagyonelemeket azonosítani.

Hirdetés

Bár a törvények nyilvános hozzáférést írnak elő a kormányzati döntéshozatali folyamatra vonatkozó adatokhoz, a jogvédő szervezetek és a sajtó gyakran panaszkodtak arra, hogy a kormány nem megfelelő módon, következetlenül alkalmazza a jogszabályt.

A jelentésből nem maradt ki a nemzetiségekkel szembeni diszkrimináció témája sem. A magyar közösség kapcsán megállapítja: folytatódott az anyanyelvhasználat korlátozása a bíróságokon és a közigazgatásban, és az önkormányzatok egy része nem hajlandó kétnyelvű feliratokat kihelyezni.

Felrója a nemzeti, főleg a székely jelképek használatának korlátozását is, és azt is, hogy tavaly a marosvásárhelyi önkormányzat betiltotta a március 10-re tervezett székely szabadság napi menetelést.

A dokumentum a restitúciós ügyekben tapasztalható hiányosságokra is kitér: a magyar panaszok közül a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium újraállamosítását rója fel.

Mindemellett a romák és a fogva tartottak jogainak megsértése, a szexuális kisebbségek elleni diszkrimináció és a sajtószabadság megsértése miatt is elmarasztalja Romániát.
 

Hirdetés