Mennyire szereti a nép a monarchiát?

Megkérdezték az istenadta népet. A nép meg válaszolt.
Hirdetés

A legtöbb románnak jó és nagyon jó véleménye van mind a királyi családról általában, mind külön Margit hercegnőről is, aki a korona őrzője lett azután, hogy Mihály királyt lemondásra kényszerítette betegsége. Ennek ellenére a románok továbbra is hűek a köztársasághoz: a válaszolóknak csak negyede támogatja kormányzati formaként a monarchiát, ami négy százalékkal kevesebb, mint szeptemberben és ezt a csökkenést főleg a király visszavonulása okozta.

A románok csaknem 45 százaléka

jó (35,7%) és nagyon jó (8,8%) véleménnyel van Románia királyi családjáról, ami enyhe növekedés 2015 szeptemberéhez (42,9%) képest. Ez a Mihály király őfelsége egészségügyi helyzetének romlása által kiváltott támogatási hullámnak tudható be. A válaszolók 12,9 százalékának rossz vagy nagyon rossz a véleménye (2015 szeptemberében 16,3 százalék volt).

Arra a kérdésre, hogy mi a véleményük Margit hercegnőről Románia királyi koronájának őrzőjeként, a megkérdezettek csaknem 40 százaléka azt állította, hogy jó (33,6%) vagy nagyon jó (6,1%). Tehát összességében a románok csaknem 40 százalékának jó véleménye van Margit hercegnőről.

A válaszolók 38,8 százalékának se rossz, se jó véleménye nincs a hercegnőről, 10,4 százalékának viszont rossz, 3 százalékának pedig nagyon rossz a véleménye, míg 8,1 százalék nem tud vagy nem akar válaszolni. „De ne feledjük, hogy elsősorban Mihály királyt azonosították Románia királyi családjával és időre van szükség ahhoz, hogy a közvélemény «magába szívja» ezt az utódlást”, mutatnak rá az INSCOP szociológusai.

Amennyiben népszavazást tartanának

Románia kormányzati formájának megváltoztatásáról, a románok 53,3 százaléka a monarchia ellen és a köztársaság megtartása mellett szavazna, és csak 24,5 százalék voksolna a monarchiára. A megkérdezettek jelentős aránya (22,2%) nem tud vagy nem akar válaszolni erre a kérdésre.

Az előző felmérésekhez képest enyhe csökkenés tapasztalható azok arányában, akik a monarchiát választanák kormányzati formaként, a 2015. májusi 30,2 százalékról 29,1 százalékra 2015 szeptemberében és 24,5 százalékra idén márciusában. „A királyi családról kialakult kedvező kép ellenére Mihály király távozása a színről és a királyi családot legutóbb megrázó botrányok kedvezőtlenül hatottak a románok monarchiával kapcsolatos vélekedésére. De az arány legalábbis érdekes. A koronaőrzői hatáskör Margit hercegnő általi átvétele nem tudja kompenzálni, legalábbis egyelőre, ezt az imagológiai deficitet, főleg, hogy a hercegnő népszerűsége elmaradt a királyi családétól”, mutat még rá az INSCOP elemzése.

Hirdetés

Statisztikai adatok

Az INSCOP–Adevărul barométer Romániáról felmérést az Adevărul megrendelésére az INSCOP Research készítette. A felmérés a 2016. március 21–28. időszakban készült, a maximálisan megengedett hibaarány 3 százalék. A minta 1.063 fős volt és reprezentatív Románia 18 éves és idősebb lakosságára nézve. A kérdőíveket 39 megyében és Bukaresten töltötték ki, összesen 92 településen (nagyvárosok, közepes városok, kisvárosok, községek, falvak).


A címet és alcímeket a szerkesztőség adta. Fotó: businesscover.ro

Hirdetés