Megint mi fizetünk az állam mulasztásai miatt

Az EJEB csillagászati összegű kárpótlás kifizetésére kötelezte Bukarestet az 1989-es forradalom idején történt események kivizsgálásának elmulasztása miatt.
Hirdetés

Megint az adófizetők pénzéből kell saját mulasztása miatt fizetnie a román államnak: az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) nagy összegű kárpótlás kifizetésére kötelezte a román államot az 1989-es forradalom során elkövetett gyilkosságok felderítésének elmulasztása miatt.

A keddi ítélet értelmében Bukarestnek 45 felperesnek összesen 675 ezer – fejenként 15 ezer – eurót kell fizetnie. Ez már a sokadik alkalom, hogy az EJEB elmarasztalja Romániát, amiért még 26 év után sem nyomozták ki a hatóságok, milyen körülmények között vesztették életüket mintegy ezren, illetve sebesültek meg több mint háromezren a forradalom idején. A katonai ügyészség tavaly ősszel zárta le a nyomozást.

Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész aztán épp a múlt héten jelentette be, hogy az ügyészek mulasztásai, a figyelmen kívül hagyott bizonyítékok, illetve a gyilkosságok el nem évülése miatt népirtás gyanúja miatt újrakezdik a nyomozást a forradalom ügyében.
 

Hirdetés