Hiába szavazták meg, mégsem nőhet a gyerekgondozási díj

Mert nincs rá pénz. A kormány korábban is figyelmeztetett, de kampányban felborul a parlament hormonháztartása.
Hirdetés

A kormány nem fogja alkalmazni a gyerekgondozási díj (gyed) emeléséről szóló törvényt, ha nem sikerül finanszírozási forrást találni a költségvetési kiegészítés alkalmával – szögezte le Dacian Cioloş miniszterelnök kedden.

Ha az állami költségvetés nem teszi lehetővé a gyed-emelés finanszírozását, a március végén megszavazott jogszabály alkalmazása halasztódni fog – mondta. A kormányfő szerint ebben nincs semmi rendkívüli, minden évben előfordul, hogy bizonyos törvények alkalmazását elhalasztják.

A miniszterelnök azt mondta: a kormány nem kíván túllépni a költségvetési hiány parlament által elfogadott keretein.

A kormány egyébként a törvény elfogadása előtt figyelmeztette a törvényhozást, hogy nem lesz pénz a gyed emelésére, amely évente mintegy 850 millió lejes többletterhet róna a büdzsére.

Hirdetés

Romániában jelenleg az utolsó évi nettó átlagbér 85 százalékának megfelelő állami támogatást kap a gyermeknevelési szabadságot igénylő szülő, de nem többet mint 3400 lejt. Az igénylőnek előre el kell döntenie, hogy egy vagy két évet marad otthon. Azok a szülők, akik kétéves gyermeknevelési szabadságot kérnek, legfeljebb 1200 lejes havi támogatásra jogosultak.

A két hete elfogadott törvény eltörli a gyed felső határát, a 85 százalékos támogatás pedig akár két évig is folyósítható. A romániai gyed alsó határa 600-ról legalább 1000 lejre emelkedik.

Hirdetés