Találja ki, mi ez…

Nem, nem madár. Nem repülőgép. Nem ufó. Zászló!
Hirdetés

Méghozzá Avram Iancu harci zászlaja. Pontosabban egyike a Iancu által vezetett tíz légió harci zászlóinak. Tudják, 1848-ból. A különleges történelmi jelentőségű tárgy vászonból, selyemből és ezüstszálakból készült, és a Megváltó körül gyülekező ortodox szenteket ábrázol. A képi világ az isteni védelmet hivatott biztosítani a harcosok számára.

A zászlót az Avram Iancura átkeresztelt Bocskai téren állították ki április kilencedikén, Emil Boc polgármester jelenlétében. Mert, ugye, választási kampány van. Boc mester szépen elmondta, hogy a nevezetes tárgy május kilencedikéig minden nap megtekinthető a téren, reggel tíz és este tíz között. És azt is elmondta, hogy felkérte a kolozsvári iskolákat, tartsanak történelemórákat a nemzeti hős zászlója előtt. 

Megnéztük magunknak a fantasztikus tárgyat. És ezt láttuk:

 

Íme, a kegytárgy maga. Megváltóval, szentekkel, üvegtárlóban, sok trikolórral körülvéve.

 

Egy kislány is volt a téren. Őt kevésbé érdekelte a zászló.

 

Hirdetés

A tárló előtt a földön további kegytárgyak hevernek. Nem tudjuk, mi köze van Horeának a zászlóhoz, de azt igen, hogy minden mindennel összefügg.

 

Egy vén harcos, talán még Avram Iancu idejéből. Meg egy másik. Meg egy biztonsági őr, aki a zászlót vigyázza. Meg galambok.

 

 

Fotók: Szántai János

 

Hirdetés