Ki kit kompromittál a Kövesi elleni kémbotrányban?

Miért is kémkedtek Laura Codruța Kövesi után?
Hirdetés

Még nem lehet tudni, ki alkalmazta azokat az izraeli volt kémtiszteket, akik megpróbálták megfélemlíteni az antikorrupciós főügyészt, Laura Codruţa Kövesit, és azt sem, mi volt a végső céljuk. A botrányba belekeveredett Tel Aviv-i Black Cube cég azt állítja, hogy a Bukarestben letartóztatott két volt hírszerző tiszt olyan nyomozásban vett részt, „melynek célja bizonyítékokat gyűjteni a román kormányzati intézmények rendszerére vonatkozó súlyos korrupciós vádakról, és állítólag „jelentős előrelépéseket” értek el az utóbbi két hétben.

A román kormány viszont visszautasítja ezeket az állításokat, tekintettel arra, hogy a DIICOT, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmusellenes Igazgatóság kijelentette, az izraeli cég két alkalmazottját olyan támadások miatt tartóztatta le, melyekkel fel akartak törni bizonyos elektronikus postafiókokat, meg akarták sérteni a levéltitkot, adatokat akartak eltulajdonítani, valamint azoknak a telefonoknak a „fenyegető jellege” miatt, melyekkel megpróbálták megfélemlíteni a DNA vezetőjéhez közelálló személyeket.

A DIICOT négy izraeli állampolgár ellen folytat vizsgálatot a Kövesi levelezése utáni kémkedés és a megfélemlítésére tett kísérletek miatt. A vizsgálathoz közelálló, a bukaresti központi sajtó által idézett források azonban azt állítják, hogy a Black Cube által megfigyeltek listáján más hivatalosságok is szerepelnek. Állítólag 20 közszereplőről van szó, legalábbis a stirileprotv.ro szerint, akik szoros kapcsolatban állnak a román kormánnyal, az egész művelet pedig jó másfél évvel ezelőtt kezdődött el.

A letartóztatott két gyanúsított egyike állítólag már elismerte, hogy feltörték a DNA-főügyész rokonainak e-mail-fiókjait és adatokat másoltak ki ezekről a fiókokból. Kövesi szintén volt ügyész apja állítólag feljelentést tett, miután gyanús hívásokat kapott éjszakánként és az őt felhívó személy különböző nyomozás alatt álló ügyekről beszélt neki. Ron Wienert és David Geclowiczot helyezték előzetes letartóztatásba.

A DIICOT főügyésze a RiseProject-nek kijelentette, hogy a neki alárendelt ügyészek még nem derítették ki, kicsoda a kémtevékenységek haszonélvezője, vagyis ki alkalmazta a Black Cube céget Kövesi megfélemlítésére. Az ügyészek szerint „alapos gyanú” van arra, hogy a Tel Aviv-i és londoni munkaállomásokkal rendelkező izraeli cégen belül vezető tisztségeket betöltő két személy szervezett bűnözői csoportot hozott létre zaklatási és elektronikus kémkedési bűncselekmény elkövetése érdekében.

Hirdetés

Az idő múlásával a dolgok nemcsak nem válnak egyszerűbbé, de egyre inkább bonyolódnak. Egy külföldi magán hírszerző cég bevonása, mely a titkosszolgálatokéhoz hasonló eszközökkel dolgozik és melyet volt kémszolgálati vezetők irányítanak, továbbá tagjaik is e körből származnak, azt sugallja, hogy többről lehet szó, mint egy Laura Codruţa Kövesi kompromittálására tett sikertelen kísérletről.

Megtörténhet, hogy egy hivatásos hírszerzők közötti csatáról is szó van, amiből egyelőre a Black Cube emberei kerültek ki „gyűrötten”.

Hirdetés