Kölcsönözz ki élő könyveket!

És nem mellékesen nézz szembe a félelmeiddel és sztereotípiáiddal. Mindezt a sétatéri Kaszinóban.
Hirdetés

A Könyvturi | élőKönyvtár idei – sorban a második – kiadása a papír alapú olvasás népszerűsítését a sztereotípiákkal való szembenézést tűzte ki célul. Az „élő könyveket” természetesen nem papíralapon lehet majd kikölcsönözni, hanem személyesen. Papíralapon csereberélni, adományozni, olvasni lehet a könyveket.

„A rendezvény mottója – Nézz szembe a félelmeiddel és találkozz személyesen a sztereotípiáiddal! – arra ösztönzi az érdeklődőket, hogy ne mulasszák el a lehetőséget, hogy különbözőségükről, félelmeikről nyíltan beszélő emberekkel találkozzanak” – írják a szervezők. A következő sztereotípiákat megtestesítő karakterekkel lehet szóba állni: a cigány, a feminista, a fogyatékossággal élő, a zsidó, a szőke nő, a nyugdíjas.

Lesznek továbbá kulturális és politikai celebnek (mi kérünk elnézést) számító „élő könyvek” is: az érdeklődők találkozhatnak Horváth Anna kolozsvári alpolgármesterrel, Dimény Áron színművésszel, György Botond humoristával, Tibori Szabó Zoltán újságíróval, Hegedüs Csilla műemlékvédővel és Magyari Tivadar íróval (utóbbiak az RMDSZ ügyvezető alelnökei is).

Feltételezzük, ez úgy történik, hogy április 15-én, az esemény napján – reggel 10-től este 10-ig – a kolozsvári sétatéri Kaszinóban odasétálunk valamelyik kiválasztott „élő könyvhöz”, és kellemes körülmények közt elbeszélgetünk vele arról, hogy milyen kihívásokkal és előítéletekkel kell szembenéznie manapság egy szőke nőnek vagy egy nyugdíjasnak.

Hirdetés

Mint írják, az adományozott köteteket reggeltől estig lehet csereberélni, az élőkönyvek elérhetősége változó lesz. De akinek nem jut (és persze az is, akinek jut), részt vehet izgalmas kerekasztal-beszélgetéseken, például a vers szerepéről vagy az erdélyi irodalmárok magyarországi jelenlétéről.

További részletekről itt és itt tájékozódhatnak az érdeklődők.

Hirdetés