A forradalmárok vérével öntözött temesvári lépcsők rejtélye

Egyes vélemények szerint szeméttelepre kerültek, ahol meg is találták őket. De van, aki ezt cáfolja.
Hirdetés

Bizonytalan, milyen sorsra jutottak a temesvári ortodox katedrális lépcsői, amelyeket 1989 decemberében vérrel áztattak a fiatal forradalmárok. Adrian Orza volt alpolgármester szerint a 2013 évi felújítás során egy Temesság melletti szeméttelepre kerültek. A Nyugati Egyetem most megpróbálja megmenteni a relikviák egy részét, amelyekből egy műalkotás születhet az egyetem tanárai és diákjai jóvoltából.

A betonból készült és darabokra tört lépcsőket a temessági erdő szélén találták meg, és a Cons Electrificare Instal munkásai segítségével három köbméternyi lépcsőmaradványt Temesvárra szállítanak, és átadják az egyetem Művészeti Fakultásának. Az egyetem pályázatot hirdet a jelképes értékű vasbeton lépcsőmaradványok értékesítésére, amelyekből emlékmű készülhet a temesvári forradalom áldozatai tiszteletére.

Az ügyben a bizonytalansági faktort az adja, hogy az ortodox metropolita, Ioan Selejan cáfolja, hogy a hulladéktelepre kerültek volt a lépcsők. Szerinte azokat valójában a temessági kolostor kertjében tárolják, ahol biztonságban vannak.

Hirdetés