Női esélyegyenlőség: elmarasztalta a bíróság a hadsereget

Diszkrimináló, hogy a román hadsereg azért tart fenn kevesebb helyet a nők számára, mert menstruálnak és gyereket szülnek.
Hirdetés

Ilyen sem volt még: a bukaresti táblabíróság nők diszkriminálása miatt figyelmeztetésbe részesítette a román védelmi minisztériumot. A mostani döntés előzménye, hogy két évvel ezelőtt 17 civil szervezet beadvánnyal fordult a diszkriminációellenes tanácshoz, mert úgy vélték: sérti a nők egyenjogúságát, hogy a hadsereg kevesebb helyet biztosít a hölgyek, mint a férfiak számára. A hadsereg akkor fellebbezett a döntéssel szemben, így került az ügy a bíróság elé.

Azzal érveltek, ha egyenlő számú helyeket tartanának fenn, akkor az csökkentené Románia védelmének hatékonyságát és reakcióidejét, mivel a nők havonta 4-5 napot menstruálnak, és esetenként szülési szabadságot vesznek ki. Az is problematikus a hadsereg szerint, hogy nem terhelhető egyformán fizikailag és pszichikailag a két nem, továbbá a nők anatómiai okok miatt nehezebben állnak helyt a harcoló alakulatoknál, például a tengerészetnél.

Az ítélőszék indoklása szerint diszkrimináló, hogy egyes katonai pozíciók elérhetetlenek a nők számára, mint ahogy az is, hogy kevesebb helyet tartanak fel a nőknek a védelemre szakosodott felsőoktatásban. Ha ezen nem változtatnak, szankciókat helyeztek kilátásba.

Fotó: Facebook/Pagina femeilor din Armata României

Hirdetés