Azért is lesz „Községháza” felirat a madéfalvi községházán

Nehogy már egy gyűlölködő hivatásos feljelentő mondja meg, mit hogyan nevezhetünk magyarul.
Hirdetés

Noha az elveszített per után egy ideje levették a magyar nyelvű feliratot a madéfalvi községházáról, ezt nemsokára újjal helyettesítik: többnyelvű feliratozás készül, de a hivatásos feljelentőként hírhedtté vált, a magyar feliratok és jelképek ellen hadjáratot folytató Dan Tanasă által vitatott megnevezés, a községháza nem fog hiányozni.

Mint ismeretes, immár néhány hete annak, hogy nincs a madéfalvi polgármesteri hivatal épületének homlokzatán a községháza felirat, amelynek eltávolításáért tavaly indított pert a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC).

Szentes Csaba, a község polgármestere elárulta, hogy napok kérdése az új felirat kihelyezése az épületre, amelynek érdekében a szükséges engedélyeket is beszerezték. „Mindenképpen ki lesz írva magyarul is, hogy községháza, és nemcsak magyarul” – mondta Szentes, igazolva azt a feltételezést, hogy többnyelvű felirat készül, amelynek kihelyezése érdekében az utolsó egyeztetéseknél tartanak.

Az ADEC tavaly azért indított pert az önkormányzat és a polgármester ellen a felirat eltávolításáért, mert írásban küldött felszólításuk nyomán ezt nem tették meg. Keresetükben arra hivatkoztak, hogy a községháza megnevezésnek nincs román nyelvű megfelelője, ezt Magyarországról vették át, és törvénytelenül használják.

Hirdetés