Tőkés ismét védelmet kért a romániai magyarellenességgel szemben

Ezért vonták meg tőle a Románia Csillaga Érdemrendet.
Hirdetés

Magyarország és a nemzetközi, európai közösség védelmét kérte Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke hétfőn, Nagyváradon tartott sajtótájékoztatóján.

A Romániában tapasztalható magyarellenesség ugyanolyan jelenség, mint az általánosan elítélt antiszemitizmus és a cigányellenesség, így azokkal együtt az európai diszkriminációellenes törvények és dokumentumok tilalma alá esik – szögezte le Tőkés. A magyarellenesség a kisebbségellenes nacionál-kommunista politikában gyökerezik, amely az 1989-ben kezdődött rendszerváltozást is túlélte, közelebbről pedig az 1990-es marosvásárhelyi fekete márciusig vezethető vissza.

A székelyföldi polgármesterek ügyészségi meghurcolása, a székely szabadság napi marosvásárhelyi tiltakozáson részt vevők megbírságolása, az önkormányzati tisztségviselők zaklatása a zászlók és szimbólumok miatt mind azt jelzik, hogy az utóbbi időszakban Romániában intenzívebbé vált a magyarellenesség. Ezt jelzi a Románia Csillaga Érdemrend visszavonása is, amely Tőkés szerint rajta keresztül a romániai magyar közösség egésze ellen irányuló gesztus, de ugyanilyen példa szerinte az is, hogy az általa indított becsületsértési perben a bukaresti törvényszék elutasította keresetét Filip Teodorescu és Ioan Talpeş egykori szekustisztekkel szemben, akik egy televíziós műsorban kémnek és hazaárulónak nevezték őt. Ez „ nyílt fenyegetést jelent nemcsak számomra, hanem magyar közösségünk valamennyi exponált képviselőjével szemben” – fogalmazott Tőkés László.

A sajtótájékoztatón részt vett Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnöke is, aki szerint az idei választások tekintetében fontos eszköz lenne a siker érdekében a magyar–magyar összefogás. Az EMNP minden szinten keresi ennek a módját – mondta –, ám a bihari példák is azt mutatják, hogy „az RMDSZ tele van korrupcióval, a lelepleződöttek pedig igyekeznek viktimizálni magukat.”

Az EP-képviselő felidézte, hogy 2013 júliusában, tusnádfürdői beszédében  az európai kisebbségügyi normákkal összhangban Magyarország védelmét kérte a határon túli magyar közösségek, köztük az erdélyiek számára. „ Ehhez hasonlóan, a jelenlegi viszonyok között is magyarországi és nemzetközi, európai védelmet kérek a kiújult és felerősödött romániai magyarellenességgel szemben” – mondta.

Hirdetés

Mint ismeretes, Victor Ponta korábbi miniszterelnök éppen az említett tusnádfürdői beszéd után kezdeményezte a Románia csillaga kitüntetés visszavonását, mivel Tőkés azt kérte, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi státuszt” az erdélyi magyar közösség fölött.

 

Hirdetés