Mi van a bántalmazott bukaresti muzulmán lányokkal?

A rendőrség nyomoz, a lányok nem mernek iskolába járni, a Romániai Iszlám Kulturális Központ illetékesei aggódnak.
Hirdetés

Két fiatal muzulmán nő azt állítja, hogy fiatalok egy csoportja a fővárosi Moşilor úton bántalmazta őket szerdán, jelenti a Muzulmán Nővérek Egyesület (ASM) és az esetet a Fővárosi Rendőrség is vizsgálja. A bántalmazók kést is használtak. Az Egyesület szerint egy három fiúból és két lányból álló csoport állítólag letépte a 18 éves áldozatok kendőjét és megverte őket.

„Egy három fiúból és két lányból álló csoport, a Moşilor környékén, fényes nappal megtámadott két iszlám kendőt viselő fiatal (18 éves) lányt. A lányokról letépték a kendőt és megverték őket, megsérült a fejük, a kezük stb. Nagy nehezen közbelépett egy férfi, hogy kimentse őket a bántalmazók kezei közül”, áll az Egyesület közleményében.

A lányokat késsel sebesítették meg

A Romániai Iszlám Kulturális Központ elnöke, dr. Abu Al-Ula Al-Giti szerint a lányokat késsel is megvágták, jelenleg pedig félnek kilépni a házból vagy iskolába menni.

„Pszichikailag és fizikailag is sérültek. Mindkettőjüket megkéselték. A lányok félnek iskolába menni. Ma az egyiket az apja vitte a saját gépkocsiján iskolába. Ezzel szemben a másik otthon maradt, félelemből, de a bedagadt sérülései miatt is”, mondta az Adevărulnak dr. Abu Al-Ula Al-Giti.

Számításba vették, hogy a lányok kendő nélkül járjanak iskolába

„Tegnap több szülő is összegyűlt és számításba vettük azt a lehetőséget, hogy a fiatal lányok többé ne viseljenek kendőt az iskolában vagy a városban, hogy ne érje őket bántalmazás. De joguk van hordani”, mondja még az Iszlám Kulturális Központ képviselője.

Ugyanakkor arra kéri a hatóságokat, hogy tegyék kötelességüket, a közvélemény pedig ne általánosítson, ha muzulmánokat lát.

„Az említett incidens 2016. március 30-án történt, 18.00 óra körül, a Moşilor út környékén. Ezt követően az egyik bántalmazott lány apja kíséretében megjelent a rendőrőrsön, ahol beszámolt az eseményről. Rendőrök kíséretében elmentek az incidens helyszínére, a térségben azonosították a második fiatal lányt is, akire az egyesület közleménye utal”, áll a Fővárosi Rendőrség közleményében.

A fiatal lányok szóban arról számoltak be, hogy amikor kiléptek egy környékbeli gyorsétteremből, 5 ismeretlen 16 és 18 év közötti fiatal, 2 lány és 3 fiú szólította le őket, akik agresszíven viselkedtek velük szemben és szóban is sértegették őket.

Bűnvádi eljárás ütlegelésért és egyéb erőszakos cselekményekért

A Bukaresti 2. Kerületi Bíróság Ügyészsége bejelentette, hogy bűnvádi eljárás indult kétrendbeli ütlegelésért és más erőszakos tettek miatt.

„A Bukaresti 2. Kerületi Bíróság Ügyészségén eljárás indult kétrendbeli ütlegelésért és a Btk. 193. cikkelyében leírt egyéb erőszakos tettek miatt, melyekre akkor került sor, amikor 2016. március 30-án több személy bántalmazott két 17 éves, szír származású fiatal lányt”, derül ki a Főügyészség egyik közleményéből.

Az eljárás azután indult, hogy a rendőrség hivatalból vizsgálatot kezdett ezekkel az incidensekkel kapcsolatosan.

Hirdetés

„Az eljárás annak nyomán indult el, hogy a 8. Őrs rendőri szervei hivatalból eljárásba kezdtek a 2016. március 30-án, 17.00–17.30 óra környékén történt incidens miatt, amikor egy 5 ismeretlen személyből (ketten hímneműek, hárman pedig nőneműek) (az ellentmondás az eredeti szövegben – a szerk.) álló csoport leszólított a Moşilor úton két fiatal lányt, letépték a kendőt az arcukról és fizikailag bántalmazták őket, a hajukat húzták és kisebb sérüléseket okoztak a kezükön és az arcukon, melyek egészségügyi ellátást igényeltek”, áll még az idézett dokumentumban.

„Másfél éven belül négy személyt bántalmaztak vallási hovatartozásuk miatt”

Az Iszlám Kulturális Központ elnöke elmondta még, hogy a fiatal lányokat olyan szavakkal is illeték mint a „terrorista muzulmánok vagy ISIS-es muzulmánok”, annak ellenére, hogy a lányok románok, csak a hitük iszlám. Sőt, az utóbbi másfél évben ez a negyedik eset, hogy muzulmán nőket bántalmaztak.

„A lányok románok, az egyik lány anyja éppenséggel román. A románok befogadók és barátságosak, de vannak olyanok is, akik nem tudnak különbséget tenni az ISIS és a muzulmánok között. Másfél éven belül ez a negyedik eset, hogy muzulmán nőket bántalmaztak. A nőket leköpdösték, csúnya szavakkal illették őket”, mondta még az Iszlám Kulturális Központ elnöke.

A két fiatal lány szülei akkor nem kívántak feljelentést tenni. Kijelentették, hogy a jogot fenntartják maguknak és ugyanakkor elutasították egy egészségügyi egység kiszállását is, akik orvosi ellátásban részesíthették volna őket, mondják még a Fővárosi Rendőrség képviselői.

„Tekintettel a kialakult helyzetre, Bukarest Megyei Jogú Város Rendőrségi Főigazgatósága a büntetőügyi eljárási törvénykönyv 292. cikkelye alapján, a 8. sz. Rendőrőrsön keresztül hivatalból eljárást indított ütlegelés vagy más erőszakos tettek ügyében. A 2. Kerületi Bíróság Ügyészségének koordinálásával jelenleg vizsgálatok folynak az esemény összes körülményének tisztázása, az 5 fiatal azonosítása érdekében és mindent megtesznek azért, hogy felvegyék a sértett felek panaszait és nyilatkozatait. Megjegyezzük, hogy a hivatalból indított eljárás tárgyát képező bűncselekmény esetében elengedhetetlen a sértett fél előzetes feljelentése”, mondták még a Rendőrség hivatalosságai.

A Muzulmán Nővérek Egyesület képviselői azt állítják, aggasztónak tartják a helyzetet és „a média nem ábrázolja helyesen a terrorista támadásokat, mert nem tesz különbséget a terroristák és az egyszerű muzulmánok között”.

„A muzulmánok elítélik ezeket a terrorista tetteket és az erőszakot. (…) A Románia területén tartózkodó muzulmánok békések, a közösség több mint fele román, itt született és tanult. Nem akarjuk megosztani a román társadalmat, békében akarunk élni, ugyanúgy, ahogy mostanáig, nem akarunk ilyenfajta esetek megismétlődéséről hallani”, állítják az Egyesület képviselői.


A címet a szerkesztőség adta.

Hirdetés