Elkezdték visszaküldeni Törökországba a migránsokat

Az unió cserében kedvezményeket ad a törököknek. Meg sok-sok pénzt.
Hirdetés

Megkezdődött hétfőn a migránsok visszatelepítése Görögországból Törökországba annak a megállapodásnak megfelelően, amelyet az Európába tartó, ellenőrzés nélküli menekültáradat megállítását célzó erőfeszítések keretében az Európai Unió és Ankara kötött. A megegyezés értelmében Törökország visszafogadja a március 20. óta illegálisan Görögországba érkezett összes migránst és menekültet, köztük a Szíriából érkezetteket is, cserébe az EU legális úton, közvetlenül Törökországtól szíriai menekültet ezreit veszi át.

Az unió egyúttal több pénzt ad Ankarának, felgyorsítja a török állampolgárok vízummentes beutazását célzó folyamatot, illetve haladást ígért Törökország EU-csatlakozási tárgyalásain.

A visszatelepítést hétfőn Leszbosz és Híosz szigetén kezdték meg. Az előbbiről két, az utóbbiról egy török hajó indult el összesen 131 migránssal Törökországba az Égei-tengeren át. A hajók már meg is érkeztek a nyugat-törökországi Dikili városába.  Dikili felett helikopterek köröztek, a kikötőben nagy számban voltak jelen a készenléti rendőrség erői, páncélozott vízágyúk és mentőkocsik kíséretében.

A török hatóságok hat sátrat állítottak fel. Itt először egészségügyi vizsgálat alá vetik a menekülteket, majd ujjlenyomatot vesznek tőlük, fényképet készítenek róluk, valamint rögzítik személyes adataikat.

A migránsok továbbszállítására 21 autóbusz áll rendelkezésre.

Hirdetés

Ewa Moncure, az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex szóvivője elmondta, hogy a visszatérők többsége Pakisztánból és Bangladesből származik. Minden egyes migránst civil ruhás uniós határőr kísért. A görög készültségi rendőrség emberei is jelen vannak a hajókon.

Híosz szigetén több tucatnyi aktivista és a menekültekkel szimpatizálók egy csoportja tüntetést tartott a migránsok visszatelepítése ellen. „Szabadságot a visszaküldendő embereknek” – kiabálták.

Hirdetés