Colectiv-emlékmű: építési engedély és közbeszerzési eljárás nélkül

4000 lejre büntette a helyi rendőrség a céget, amelyik engedély nélkül fogott a Colectiv-emlékmű felépítésébe. Ráadásul gyanús körülmények között bízták meg.
Hirdetés

A Colectiv áldozatainak állítottak volna emléket Bukarestben építési engedély és a törvénynek megfelelő módon kiírt közbeszerzési eljárás nélkül. Ráadásul egy olyan céget bíztak meg, amelynek alapítója korábban a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) polgármesterjelöltje volt. A több mint 385 ezer lej értékű szerződés azután vált közbeszéd tárgyává, hogy a tűzvész utáni korrupció-ellenes tüntetések szervezői több virális Facebook-bejegyzésben hívták fel a figyelmet: egyesek a 64 fiatal halálából szeretnének profitálni.

Daniel Băluţă, a bukaresti 4. kerület ideiglenes polgármestere állítólag a sajtóból értesült arról, hogy a közterület-fenntartó igazgatóság versenykiírás nélkül bízta meg az Euroconstruct Groupot a megvalósítással, és a cég máris megkezdte az emlékmű felállítását a Gyermekek világa (Lumea copiilor) parkban. Bár az emlékműállítást a helyi tanács is jóvá hagyta, a kivitelezőről nem tudtak. A helyi rendőrség azonnal leállította az építkezést,és 4000 lejre büntette az amúgy is veszteségesen működő céget. A már felépített műemlék-elemeket el kell bontani, a szerződést fel kell függeszteni.

A polgármesteri hivatal ellenőrző testülete eljárást indított a közterület-kezelők ellen, és értesítette a Közbeszerzéseket Szabályozó és Felügyelő Országos Hatóságot és a csalás elleni hivatalt is. Băluţă hangsúlyozta: a közterület-fenntartó igazgatóság egy decentralizált, önálló jogi személyiségként működő intézmény, melynek felelősséget kell vállalnia a saját tetteiért. Azt is elmondta: az emlékművet ettől függetlenül fel fogják állítani, betartva a törvényes előírásokat. 

Fotó: Hotnews

Hirdetés