Băsescu minden áron megszüntetné Moldova államiságát

A volt elnök bekebelezné Romániába az ország Pruton túli szomszédját.
Hirdetés

Képtelen leszállni a „Románia kebelezze be Moldovát” témáról  Traian  Băsescu volt államfő: a politikus ezúttal Aradon tartott gyújtó hangvételűnek szánt szónoklatot amellett, hogy számolják fel Moldovát, és olvadjon bele Romániába.

Băsescu az általa vezetett Népi Mozgalom Párt aradi önkormányzati jelöltjeinek bemutatóján tartotta fontosnak fölvetni a témát, bár a jelenlegi Romániában jóformán alig lehetne olyan települést találni, amely messzebb feküdne Moldovától.

„Nagyon érdekes, amit Iohannis elnök úr mondott, miszerint az ország célja az euróövezethez való csatlakozás. Mint ahogy az is, amit egy másik intelligens ember, Ponta mondott, aki szerint az ország célja a schengeni övezethez való csatlakozás. Ezek az emberek nem olvasták el Románia európai uniós csatlakozási szerződését. 2005-ben Luxemburgban én írtam alá a szerződést, és az euróövezethez, illetve a schengeni zónához való csatlakozás a szerződésből fakadó kötelezettség, tehát nem lehetnek az ország fő politikai céljai” – vélekedett.

Băsescu szerint az ország fő politikai céljaként „a területi egység helyreállítását” és a keleti határnak a Prutról a Dnyeszterre való áthelyezését” kellene kitűznie.

„Mindenféle hozzá nem értő ember azt mondja, hogy nem engedik az amerikaiak, a franciák, a németek vagy az oroszok. Higgyék el: az alatt a tíz év alatt, amíg betölthettem az államfői tisztséget, több alkalommal is felvetettem a témát a világ számos fontos vezetője előtt, és senki sem mond nemet, de mindenki elmondhatja, amit amúgy is tudunk… az EU-n belül a határokat csakis az 1975-ös helsinki záróokmánnyal összhangban lehet módosítani, ez az a szerződés, amely alapján megvalósulhatott Németország újraegyesítése, csakhogy Németországnak olyan politikusai voltak, akik mindig az újraegyesítésről beszéltek. Románia viszont több alkalmat is elszalasztott, hogy újraegyesüljön Moldovával a 90-es évek elején” – fogalmazott az exállamfő.

Băsescu szerint

Romániának intenzívebben kellene Moldovához közelednie, mivel ezáltal nőne az egyesülést támogató moldovaiak aránya.

Hirdetés

„A helsinki egyezmény biztosítja a jogot, az első cikkely egyértelműen rögzíti, hogy Európában a határokat csakis az érintett felek beleegyezésével lehet módosítani. Amikor a bukaresti és a chişinăui parlament, vagy egy népszavazáson a Prut jobb és bal oldalán élő románok az országegyesítésre szavaznak, az a nemzetközi joggal összhangban megvalósul” – vélte a volt elnök.

Ezzel csupán egy gond van: a legfrissebb felmérés szerint a moldovaiak határozottan nem úgy gondolkodnak a Romániába való beolvadásról, mint Băsescu. A kutatás értelmében ugyanis csupán a megkérdezettek 23 százaléka támogatná az egyesülést.

Hirdetés