A verespataki bányabiznisz kezdeményezője is panamázott?

A román üzletember ezáltal igencsak illusztris – bár kétes – társaságba keveredett a nemrég kipattant világméretű offshore-botrányban.
Hirdetés

A Verespatakra tervezett aranybánya-beruházás kezdeményezője, Vasile Frank Timiș román származású üzletember is érintett a panamai offshore-botrányban – közölte hétfőn a Rise Project nevű román oknyomozó újságírócsoport.

A Rise Project egyike volt azoknak a médiaszervezeteknek, amelyek részt vettek a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától kiszivárgott, csaknem negyedmillió eltitkolt offshore vállalat adatait tartalmazó lista feldolgozásában.

A Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore vállalat adatait szivárogtatta ki egy titkos forrás a panamai székhelyű Mossack Fonseca ügyvédi irodától. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok el tudják rejteni üzleti tevékenységüket.
A kiszivárogtatott iratokat és más dokumentumokat a német lap a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő szervezettel (International Consortium of Investigative Journalists) közösen dolgozta fel, neves nemzetközi lapok több száz újságírójának közreműködésével. Az adatok feldolgozásában és a tények feltárásában mások mellett részt vett a The Guardian című brit lap, a BBC brit közszolgálati médiacsoport, a Le Monde című francia lap és az argentin La Nación is. A mintegy 11,5 millió dokumentum (e-mailek, pénzügyi kimutatások) feldolgozása nyomán több mint 210 ezer offshore céget sorolnak fel a mintegy egy éven át készített összeállításban.
A botrányban számos nemzetközi híresség érintett valamilyen módon. A listán szerepel, a teljesség igénye nélkül: Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetének több ismert figurája; Petro Porosenko ukrán elnök; Sigmundur Davíd Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök; a spanyol király nagynénje; Pedro Almodóvar spanyol filmrendező; Lionel Messi argentin labdarúgó; valamint a legújabb hírek szerint az eddigi legnagyobb értékű brit rablásból eredő pénz legalább egy része is egy pénzmosásra alapított céghez került. 
Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos hétfőn hangsúlyozta, a most kiszivárogtatott titkos adatok valószínűleg csak a jéghegy csúcsát jelentik. Az illetékes hozzátette, a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda mellett számos más olyan cég működik még, amely névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára a világ számos részén.

A szervezet honlapján megjelent írás szerint a román ipar stratégiai vállalatait megkaparintó oligarchák is ügyfelei voltak a panamai ügyvédi irodának, amely nemcsak az adótörvények kijátszásában, hanem vagyonaik elrejtésében is segítette őket. Példaként Vasile Frank Timișt, a verespataki bányaberuházás kezdeményezőjét említik.

A Rise Project arra is utal, hogy Timiș lehet az az ismeretlen milliárdos, aki az egyik legfontosabb –  privatizált, majd csődbe vitt – román kőolaj-finomító, a Rafo Onești főrészvényese volt. Az írás nem említ román politikusokat.

Hirdetés

A bukaresti média hétfőn további, Romániával összefüggésbe hozható neveket is megszellőztetett, amelyek állítólag szintén szerepelnek a német Süddeutsche Zeitung birtokába jutott anyagban. A Digi 24 hírtelevízió Benjamin Steinmetzet, a verespataki bányaprojektben szintén érdekelt izraeli üzletembert említi, aki ellen márciusban letartóztatási parancsot adtak ki Romániában egy illegális ingatlan-visszaszolgáltatási ügyben.

Mint köztudott, Verespatakon Európa legnagyobb ciántechnológiát használó külszíni aranybányáját akarja megnyitni egy kanadai-román vegyesvállalat, ám a környezetvédők tiltakozása miatt a román hatóságok nem adták ki a szükséges engedélyeket.

Hirdetés