Kivennék Soós Zoltánék kezéből a marosvásárhelyi Kultúrpalotát

Egyelőre halasztották a döntést, amellyel a tanácselnök bizalmi emberére bíznák a Kultúrpalota kezelését.
Hirdetés

Túl kényesnek ítélték a kérdést, ezért a Maros megyei tanácsosok egyelőre elhalasztották annak megszavazását, hogy Marosvásárhely egyik szimbólumának számító Kultúrpalotát ne a Soós Zoltán vezette Maros Megyei Múzeum, hanem egy új művelődési központ adminisztrálja – írja a Krónika

Konkrétan: csütörtökön inkább nem szavaztak a Transilvania Művelődési Központ létrehozásáról, amelyre bíznák a Kultúrpalotát. A tervezet Sergiu Zereşt jelöli meg a művelődési központ vezetőjének, aki Ciprian Dobre megyei tanécselnök bizalmi embere.
 
A tervezet megvitatását az RMDSZ nyomására sikerült elnapolni – írja a Krónika, ugyanis a Szövetség képviselői nem tartják jó ötletnek a Kultúrpalota kivonását a múzeum fennhatósága alól. A megyei tanács művelődési bizottsága is negatívan véleményezte Dobre kezdeményezését, annak RMDSZ-es tagja egyrészt a közelgő választási kampányra hivatkozott, másrészt arra, hogy az intézmény jól működik a Maros Megyei Múzeum keze alatt.
 
Soós Zoltán múzeumigazgató szerint a kezdeményezés esetleges elfogadásával az épület néhány évvel ezelőtt elkezdett restaurálási folyamata is megtorpanhat. Soós emlékeztetett, a közelmúltban sikerült felújítani a palota kis- és nagytermét, az előcsarnokát és lépcsőházát, jelenleg pedig a könyvtárban folynak a munkálatok. Következne a tetőzet javítása, valamint a homlokzat és a tükörterem restaurálása. A létrehozandő művelődési központnak pedig nincs semmilyen tapasztalata arról, hogyan kell műemléket megőrízni és felújítani.

Hirdetés