Meghitt Picassók jöttek Kolozsvárra

Ha eddig idegenkedett volna a 20. század első művészcelebjének harsányságától, ismerkedjen meg a bensőséges Picassóval a Bánffy-palotában.
Hirdetés

Pablo Picasso rajzai, könyvillusztrációi és Las Meninas-értelmezései foglalják el mától a kolozsvári Szépművészeti Múzeum öt termének falait többféle nyomat formájában. Főként litográfiákat választott ki Dan Breaz kurátor a Kolozsváron élő műgyűjtő és üzleti tanácsadó, Thomas Emmerling gyűjteményéből. A rajz- és illusztrációválogatásba még egy-két plakát kőnyomata is belefért.

Picasso illusztrálta például a román származású dadaista költő, Tristan Tzara 350 példányban megjelent, De mémoire d’homme című kötetét vagy Jean Cocteau szövegeit, de a L’espace et la flûte című kötet például úgy keletkezett, hogy Jean Tardieu költőt megihlette Picasso 12 rajza.
 
Picasso-rajzok Jean Cocteau-szövegekre
 
Szinte megszólalnak a Jean Cocteau-szövegekhez készített illusztrációk.
 
 
Picasso-megnyitók
 
Végül csak ők szólaltak meg: az igazgató, a kurátor, a műgyűjtő és az intézményfenntartó. Név szerint Lucian Nastasa-Kovács, Dan Breaz, Thomas Emmerling és Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke nyitotta meg a kiállítást szerda délután. A műgyűjtő szerint Picasso volt a művészvilág első igazi, 20. századi celebje, aki ráadásul nemcsak műveiben, hanem a nőkkel való kapcsolataiban is folyton az alkotás és a pusztítás szélsőségei között mozgott.
 
 
Picasso-illusztráció Jean Cocteau-szöveghez
 
De azért a játékos, sőt pajkos darabokat sem hagyták ki az 1962-ben megjelent Jean Cocteau-kötet 24 illusztrációja közül.
 
 
 
Nem mutatjuk meg mind a 24-et, csak még ezt az egyet.
 
 
Honoré de Balzac
 
Honoré de Balzac – ezúttal kötet nélkül.
 
 
Picasso Don Quijotéja
 
Ha az eredeti rajzot vagy a róla készült litográfiát még nem is láttuk, ezzel a Don Quijotéval szinte mindenki találkozott már valamilyen szuvenírtárgyon.
 
 
Picasso békegalambja
 
A békegalambról nem is beszélve.
 
 
Toros y Toreros
 
A bikák és bikaviadalok rendkívül izgatták Picasso fantáziáját. A Toros y Toreros című könyv 16 ilyen témájú grafikáját publikálta 1961-ben.
 
 
Las Meninas - reprodukció
 
Ami még nagyon izgatta őt a század közepén, az Velázquez 1656-os Las Meninas című képe. A kiállításon ennek miniatűr másolata látható…
 
 
Les Menines
 
… Picasso egyik fekete-fehér interpretációja a kurátorral együtt…
 
 
Les Menines
 
… sok-sok (58) kicsi színes interpretációja…
 
 
Les Menines-könyv
 
… és Jaume Sabartés írónak, Picasso barátjának a könyve, az 1958-ban megjelent Les Menines et la vie arról, miért érdekelte ennyire Picassót a Las Meninas.
 
A Que viva Picasso című tárlatot május elsejéig lehet megtekinteni a főtéri Bánffy-palotában.

Hirdetés