Trükköztek az üzemanyagcégek – horror büntetéseket fizetnek

Szinte az összes Romániában tevékenykedő társaság érintett az ügyben.
Hirdetés

Jogerősen elveszítette az OMV-Petrom Marketing azt a pert, amelyet a Versenytanács ellen indított, miután az megbírságolta kartellezés miatt. A cégnek 109,8 millió lejes (több mint 24 millió eurós) pénzbírságot kell fizetnie, miután a legfelső bíróság lecsökkentette az eredetileg 137 millió lejes büntetést.

Az OMV-Petrom Marketing egy kft., amely az OMV-Petrom Rt. csoporthoz tartozik. Az anyacéget szintén megbírságolta a Versenytanács, mégpedig 366,5 millió lej (több mint 82 millió euró) értékben, amit a cég megtámadott a bíróságon. Ez a per még folyamatban van.

A Versenytanács sorra nyerte a pereket, amelyeket a Mol Románia, a Rompetrol Downstream és az ENI Románia indított ellene a kartellezés miatt kiszabott bírságok miatt.

A Mol Románia 80,2 millió lejt (közel 18 millió eurót), a Rompetrol Downstream 159,5 millió lejt (35,7 millió eurót), az ENI Románia pedig 11,1 millió lejt (2,5 millió eurót) kellett bírságként befizessen.

Hirdetés

Részt vett a kartellezésben a Lukoil Románia is, amelyre 136,8 millió lej (30,6 millió euró) értékű pénzbírságot szabott ki a Versenytanács. A Lukoil a többi céghez hasonlóan bírósághoz fordult, a per jelenleg is folyik.

Az összesen kiszabott több mint 200 millió euró értékű büntetés az üzemanyagcégek 2010-es üzleti forgalmának 3 százalékát teszi ki.
 

Hirdetés