Mégsem fogták el a harmadik brüsszeli merénylőt

És nem is tudják még, ki a sapkás merénylő, aki elmenekült. Az ő bombája volt a legpusztítóbb.
Hirdetés

Téves volt a belga és francia lapok beszámolója szerda délelőtt, hogy azonosították és elfogták volna azt a brüsszeli merénylőt, aki két társával ellentétben nem robbantotta fel magát a reptéren, hanem elmenekült – derült ki a belga főügyész szerda esti sajtótájékoztatóján. A képen jobbra, világos kabátban lévő férfit még keresik.

Korábban őt azonosították Najim Laachraouiként, estére kiderült, hogy Laachraoui valószínűleg a kép bal oldalán található férfi, bár az ügyészség hivatalosan ezt nem erősítette meg. Laachraouit tartják a párizsi támadásokhoz is köthető brüsszeli terroristasejt bombagyárosának, aki a középen látható Brahim el-Bakraouival együtt felrobbantotta magát a reptéren.
 
A belgiumi főügyész, Frédéric Van Leeuw szerint feljegyzéseket találtak a 29 éves Brahim el-Bakraouitól, egy olyan kukába dobott számítógépen, amelyet a kedd este lerohant, Schaerbeek negyedi lakás közelében találtak. Ebben Brahim el-Bakraoui arról panaszkodik, hogy kapkod, nem tudja, mihez kezdjen, nem érzi magát biztonságban, és attól tart, börtöncellába kerül valaki (vélhetőleg a múlt pénteken elfogott Salah Abdeslam) mellé – írja a Mediafax és az Index.hu.
 
Ugyancsak Brahim el-Bakraoui volt az, akiről Erdogan török elnök szerda délután azt nyilatkozta, hogy tavaly nyáron a török hatóságok elfogták, és terrorizmus gyanújával ki akarták adni Belgiumnak, de saját kérésére inkább Hollandiába toloncolták. Erdogan szerint a belga hatóságok szabadon engedték, mert nem látták bizonyítottnak kapcsolatát az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, de belga lapok szerint ezt a belgiumi ügyészség vitatja. Azt nem tudni, Hollandiából hogyan került a belga hatóságok kezére.
 
Brahimot 2010-ben már börtönbüntetésre is ítélték Belgiumban, mert egy pénzváltó kirablása után kalasnyikovval lőtt rá a rendőrökre, akik közül egy megsebesült.
 
Az ő 27 éves öccse, Khalid el-Bakraoui robbantott egy metrószerelvényben a reptéri merénylet után egy órával, alig hogy a szerelvény elindult a Maelbeek metróállomásról.
 
A képen jobbra lévő, sapkás férfi továbbra is szökésben van, erősítette meg Frédéric Van Leeuw főügyész. Ő is nagy csomaggal érkezett a reptérre, de még azelőtt távozott, hogy a két másik elkövető robbantott volna. Az ő csomagjában lévő bomba volt a legerősebb, mondta a főügyész, amely nem sokkal azután robbant fel a kémiai alkotóelemek instabilitása miatt, hogy a helyszínre érkeztek a katonaság tűzszerészei. Ebben a robbanásban szerencsére senki nem sérült meg – mondta Frédéric Van Leeuw.
 
Kedden reggel Brüsszelben két helyszínen követtek el terrorakciókat az IÁ tagjai. Szerda esti összesítések szerint harmincegy ember vesztette életét, 11-en a reptéren, 20-an a metróban, és háromszázan sebesültek meg. Közülük 150-en vannak még kórházban, 61 személynek súlyos az állapota.

Hirdetés