Készítheti a torkát a müezzin: épülhet a bukaresti nagymecset

Törökország hathatós anyagi és erkölcsi támogatásával.
Hirdetés

Szó sincs arról, hogy ne épüljön meg a Bukarestben török anyagi támogatással létre hozandó, viták kereszttüzében álló mecset. Ez derült ki szerdán Klaus Iohannis román államfő törökországi látogatásán, amelyen török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal tárgyalt.

A két államfő ankarai találkozóját követő sajtótájékoztatón Recep Tayyip Erdogan török elnök közölte: a romániai muzulmánok muftiátusa már elkezdte az építkezéshez szükséges engedélyek beszerzését. „Törökország  készen áll minden támogatást megadni ennek a projektnek” – jelentette ki a török államfő.

Erdogan azt is elmondta, hogy Isztambulban már kijelölték azokat a helyeket, ahol cserében kápolnát és szállást építenek a román zarándokoknak. „Ezekről barátommal, Iohannis úrral is tárgyaltunk” – mondta Erdogan. Hozzátette: Ankara a román tiltakozások ellenére is folytatni kívánja a mecsetépítést. Szerinte a tervek már készen vannak, a mecset pedig „a két ország közötti párbeszéd és szolidaritás legszebb megnyilvánulása lesz.”

Klaus Iohannis a téma kapcsán megerősítette: a projekt az engedélyeztetési szakaszban van, ami a bukaresti önkormányzat hatásköre, és jelenleg dolgoznak a papírmunkán.

A hatalmas muszlim kulturális központ 11 ezer négyzetméteren terül majd el. A központ a Romániai Muszlim Kulturális Muftiátus tulajdona lesz, amely májusban kapta meg a terület 49 évre szóló használati jogát kormányhatározattal.

Hirdetés

A telken, amely a Romexpo kiállítási központ mellett terül el, a mecset mellett könyvtár és muszlim tanulmányi központ is épül majd.

A mecsetépítés terve tavaly heves tiltakozást váltott ki.
 

Hirdetés