Perre mennének Tőkésék a Románia Csillagáért

Abban az esetben, ha Klaus Iohannis nem hajlandó visszavonni a rendeletét.
Hirdetés

Klaus Iohannis román államfőtől kérte Kincses Előd, Tőkés László ügyvédje, hogy vonja vissza elnöki rendeletét, amellyel elvette Tőkés Lászlótól román állami kitüntetését.

Erről Tőkés László EP-képviselő ügyvédje nyilatkozott szerdán az MTI-nek. Közölte, postázta az úgynevezett előzetes panaszt a román elnöki hivatalnak, amelyben Iohannistól rendelete visszavonását kérte.

Kincses Előd szerint az elnöki rendelet törvénytelen, mert a kitüntetéseket szabályozó törvény két esetet állapít meg az elismerés visszavonhatóságára. Az egyik ilyen eset akkor áll fenn, ha a kitüntetettet jogerősen szabadságvesztésre ítélik, valamint olyan tettet vagy tetteket követ el, amelyek méltatlanná teszik az elismerésre. Kincses rámutatott: nyilvánvaló, hogy Tőkés László esetében egyik lehetőség sem áll fenn, hiszen a nyilatkozat nem számít tettnek.

Az ügyvéd hozzátette: amennyiben az elnök harminc napon belül nem válaszol a panaszra, közigazgatási bírósághoz fordulnak, ahol az elnöki rendelet érvénytelenítését kérik.

Mint ismeretes, Klaus Iohannis március 3-án jelentette be, hogy visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát, amelyet a jelenlegi EP-képviselő 2009-ben kapott meg Traian Băsescu volt elnöktől az 1989-es forradalomban betöltött szerepéért. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés a tusványosi táborban felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet az erdélyi magyarok felett.

Hirdetés