Már külföldön is fertőz a romániai juhsajt

Az E.coli baktérium Olaszországig jutott. Itthon is visszavonják a piacról a Brădet termékeket.
Hirdetés

A titokzatos romániai baktériumfertőzések körüli botrány Európa nyugatabbi felét is elérte. Olasz kezdeményezésre ugyanis európai élelmiszerbiztonsági riasztást adtak ki a Romániából származó juhsajtra, miután az olasz hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy egy Firenzében dolgozó román vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E.coli baktériumfertőzést.

A román állategészségügyi hatóság ezután bejelentette pénteken, hogy elrendelték 20 tonna Argeș megyei Brădet tejtermék visszavonását a román piacról. „Az összes, februárban gyártott terméket visszavontuk. Elképzelhető, hogy még vannak ilyen termékek egyes háztartásokban. Azt javasoljuk, hogy ne fogyasszák el”, nyilatkozta Andrei Butaru, a hatóság igazgatója.

Romániában, mint köztudott, már másfél hónapja eredménytelenül próbálják beazonosítani a hatóságok annak a csecsemőket megtámadó, véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzésnek a forrását, amely miatt tucatnyi gyerek kórházba került, három pedig meg is halt.

A héten a Brădet hét alkalmazottjánál kimutatták az E.coli baktériumot.
 

Hirdetés