Most már hivatalosan is ünnep van: felvonták a nemzeti lobogót

A szokásos külsőségek között, szemerkélő esőben.
Hirdetés

Áder János köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, kedd reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység.

Az ünnepi ceremónián Áder János mellett részt vett Benkő Tibor vezérkari főnök. Ott voltak állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői. Az LMP előzetes tájékoztatása szerint az eseményen jelen volt Schiffer András, a párt társelnök-frakcióvezetője.

Az esős, hűvös időben a zászlófelvonást a teret övező járdákról kísérték figyelemmel az érdeklődők.

Vajon a márciusi ifjak mit szólnának hozzá, hogy az euforikus 1848-as események évfordulóján százötven-hatvan-hetven év múlva a nemzeti hírügynökség szinte minden alkalommal ugyanazokkal a már meglehetősen unalmas szófordulatokkal hozza le az ünnepi ceremónia történéseit, csupán a jelen lévő közméltóságok neve változik?

A lobogó felvonása után a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi zenekara vezetésével ünnepi díszmenet indult a Magyar Nemzeti Múzeumhoz. A Múzeumkertben fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, amelyen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester. Délután az Országház Kupolatermében Áder János, Orbán Viktor és Kövér László jelenlétében átadják a Széchenyi- és a Kossuth-díjakat.

Hirdetés