Románia Csillaga helyett Magyar Becsület Rend Tőkés Lászlónak

Az egyik legmagasabb magyar állami kitüntetést adományozták az egykori református püspöknek a nemzeti ünnep alkalmával. A kitüntetés indoklása kísértetiesen hasonlít arra, amivel a nemrég elvett Románia Csillagát támasztották alá annak idején.
Hirdetés

Magyar Becsület Renddel tüntette ki Tőkés Lászlót Magyarország köztársasági elnöke a miniszterelnök előterjesztésére. A kitüntetés mintha egy fricska lenne: az indoklás hasonló, mint amivel 2009-ben megkapta a Románia Csillaga kitüntetést.

A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent határozat szerint bátorságának és emberi méltóságának – ami a személyes példa erejével a kommunista diktatúrát megdöntő temesvári forradalom kirobbanásához vezetett, s ezáltal megnyitotta a szabadság útját Románia és az erdélyi magyarság előtt – kivételes elismeréseként adományozza a kitüntetést Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselőnek, volt királyhágómelléki református püspöknek, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének Áder János államfő.

A Magyar Becsület Rend a harmadik legmagasabb magyar állami kitüntetés, a Szent István Rend és a Corvin-lánc után.

Tőkés László 2009-ben, a romániai forradalom huszadik évfordulóján kapta meg Traian Băsescu román államfőtől a legrangosabb romániai kitüntetést, az indoklás szerint annak a kivételes bátorságának és emberi méltóságának az elismeréseként, amely „a személyes példa erejével a román nép kommunista diktatúra elleni történelmi forradalmának kirobbanásához vezetett”.

Mint ismeretes, az elismerést idén március 3-án visszavonta Klaus Iohannis román államelnök. A lépést Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

Hirdetés