Új Jobboldal-randalírozás: hülyét csinált magából az igazságszolgáltatás

A román nyomozó hatóság szerint nem uszítás, ha ki akarják űzni a magyarokat az országból. Hogy miért nem, az nem tartozik senkire – főleg az uszítók feljelentőjére.
Hirdetés

Teljesen normális, ha az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) román szélsőjobb szervezet tagjai Sepsiszentgyörgyön felvonulva azt kiáltozták, „kifelé a magyarokkal az országból” – legalábbis ezt a következtetést lehet levonni az ügyészség által a Székely Hírmondó munkatársa, Erdély András kérésére közölt rövid értesítésből. Az indoklás egyelőre várat magára.

Mint ismeretes, az Új Jobboldal sepsiszentgyörgyi felvonulásáról a felvételeket még 2014 decemberében küldte el Erdély András a megye akkor tisztségben lévő prefektusához, Marius Popicához, nem újságíróként, hanem egyszerű polgárként. Ennek előzménye az, hogy Popica egy sajtótájékoztatón kifejtette, nincs tudomása arról, hogy uszítás történt volna a szélsőjobbosok december elsejei felvonulásán, de ha valaki bizonyítékokkal szolgál, akkor kivizsgálják az ügyet. E

A prefektúra – petícióként kezelve levelét – átutalta az ügyet a rendőrség hatáskörébe, és innen került az ügyészségre. Erdély András jóhiszeműen arra várt, majd kiközlik, mi a kivizsgálás végkifejlete, ellenben pár hónap után sem kapott semmiféle értesítést. Ezt követően október 30-i keltezéssel írt egy levelet az ügyészségre, hogy megtudja, milyen stádiumban van a kivizsgálás.

Ennek nyomán igazi balkáni bürokratikus útvesztő következett, amelyben az ügyészség és a rendőrség között kellett ingáznia, így újabb utánajárás során, januárban végre kiderült: elvetették az ügyet, és a dosszié lezárására vonatkozó döntés már tavaly februárban megszületett. Magyarán, nem indítottak bűnvádi eljárást senki ellen a magyarellenes skandálások miatt.

A legszebb rész még hátravan: a hatóságok kérdésére arról értesítették, a döntés indoklását nem közölhetik vele, mivel „nem érintett az ügyben”. Ezek után már nem marad más hátra, minthogy az újságírók a közérdekű információkra vonatkozó, 2001/544-es törvényre hivatkozva kérjék ki az indoklást.

Hirdetés