Kipukkant az összefogás lufija Kolozsváron

Az RMDSZ visszautasította az EMNP a helyhatósági választásokra vonatkozó javaslatait, így nagy valószínűséggel lesz magyar-magyar verseny mind Kolozsváron, mind a megyében.
Hirdetés

Az RMDSZ kolozsvári szervezete elutasította az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) a helyhatósági választásokra vonatkozó mindhárom javaslatát (közös koalíciós lista, közös polgármesterjelölt, illetve egy belső együttműködés alapján az RMDSZ tanácsosi listájának 5. helye), így már

biztosan nem lesz együttműködés kolozsvári, illetve Kolozs megyei szinten

a két magyar párt között – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Soós Sándor, az EMNP Kolozs megyei elnöke.

A párt helyi szervezetének péntek délutáni közgyűlésén eldőlhet, hogy állítanak-e tanácsosi listát Kolozsváron, illetve ki legyen a polgármesterjelöltjük, de a döntést még az országos elnökségnek is jóvá kell hagynia.

Soós mindenestere úgy érzi, hogy van kapacitás a helyi szervezetben a megmérettetésre, és rengeteg olyan téma van, amit tematizálni lehetne a kampány során. Hangsúlyozta: azzal a szándékkal fognak indulni, hogy bejussanak a helyi tanácsba, még ha ezt nehéz is lesz elérni Erdély „fővárosában”, ahol mindössze 16 százalékos a magyarság aránya.

Az EMNP szerint azzal, hogy az RMDSZ elutasította az együttműködés lehetőségét, a pártérdeket előbbre helyezte a helyi magyar közösség érdekénél. „A

több magyar tanácsos helyett a kevesebb néppárti tanácsos

opcióját választották” – fogalmazott Soós Sándor. Hozzátette: nem kívánnak ellenséges hangulatot az RMDSZ-szel, az az érdekük, hogy minél több magyar menjen el szavazni, de a döntéssel egyérteművé vált számukra, hogy az RMDSZ részéről az együttműködési szándék csak egy „lufi” volt.

Az RMDSZ azzal érvelt, amikor visszautasította az együttműködést, hogy az egyházak által jelölt Gergely Balázs jelenlétével megvalósult a magyar-magyar összefogás Kolozsváron. Tudniillik a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének a tagja, aki az egyházak felkérésére az RMDSZ tanácsosi jelöltlistájának második helyén szerepel.

Hirdetés

Mint kiderült, korábban az EMNP felkínálta neki, hogy legyen polgármesterjelölt, de Gergely visszautasította a lehetőséget. Soós Sándor ezzel kapcsolatosan hangsúlyozta: Gergelyt nem a néppárt jelölte, hanem az egyházak. Ezt ők tudomásul vették, elfogadták, sőt, sok sikert kívánnak Gergely munkájához. Azonban a jelölése azt jelenti, hogy

„a mi csatárunkat áttették egy másik csapatba, és nekünk kell gólt rúgnia”.  

Soós hozzátette: Gergely Balázson múlik, hogy a kampány során mennyire emeli ki párttagságát, de az tény, hogyha a Néppárt is indul, akkor kínos lesz számára a helyzet. Fancsali Ernő neve korábban már felmerült a Néppárt polgármesterjelöltjeként, de Soós hangsúlyozta: egyelőre nincs eldöntve a jelölése. Azt azonban elárulta, hogy ő a Néppárt megyei listáját fogja vezetni.

A Főtér érdeklődésére Soós Sándor elmondta, a legutóbbi helyhatósági választásokon 1,2%-on szerepelt a Néppárt mint frissen alakult politikai szervezet. Szavazótábora azóta fokozatosan nőtt, míg az RMDSZ-é stagnál, illetve csökken.

„Az egy mandátumot elértük 2012-ben mind Koloszváron, mind a megyében, ezért mi nem kuncsorogtunk az RMDSZ-listára, hogy adjanak egy tanácsosi helyet, hanem biztosan tudtuk, hogy a mi szavazatszámunkkal egy mandátumot hoztunk volna” – fogalmazott Soós Sándor.

Hirdetés