Amerikában is elítélhetik Románia leghíresebb hekkerét

Guccifer törte fel többek között a Colin Powell volt amerikai államtitkár és Corina Creţu EP-képviselő intim viszonyáról árulkodó levélváltást is.
Hirdetés

A legfelső bíróság jóváhagyta az amerikai hatóságok kérését, és kiadja a Guccifer néven ismertté vált hekkert, az aradi Lazăr Marcel Lehelt az Amerikai Egyesült Államoknak.  Az amerikai igazságszolgáknak 18 hónap áll rendelkezésükre, hogy ítéletet mondjanak az ügyében. A mostani döntés felülírja a temesvári ítélőtábla korábbi döntését, mely első fokon visszautasította az amerikaiak kiadatási kérését.

Guccifert 2014 nyarán hét év börtönre ítélte a bukaresti törvényszék, mivel bizonyítást nyert, hogy többek között a román titkosszolgálat (SRI) akkori vezetőjének, George Maiornak, Corina Creţu EP-képviselőnek, illetve több román hírességnek az e-mailfiókját is feltörte. A hekker azonban nem érte be a romániai közszereplők magánlevelezésének feltörésével. Ő hozta nyilvánosságra Colin Powell volt amerikai államtitkár és  Corina Creţu intim viszonyáról árulkodó levélváltást. 2012–2014 között a Bush család bizalmas e-mailjeibe, illetve a Clinton család egyik közeli barátjának, Sidney Blumenthalnak a magánlevelezésébe is bepillantást engedett.

Guccifer jelenleg az aradi börtönben tölti büntetését.

 

Hirdetés