Már majdnem tökéletes a román igazságügy

Na jó, azért akad még tennivaló.
Hirdetés

A román igazságszolgáltatás „látványos fejlődését” méltatta Vera Jourová igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős uniós biztos, miután megbeszélést folytatott Dacian Cioloș kormányfővel és Raluca Prună igazságügyi miniszterrel hétfőn Bukarestben.

Jourová a korrupció elleni küzdelem terén elért eredményeket nevesítette bukaresti sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a büntető törvénykönyv reformja és az új polgári perrendtartás bevezetése terén „van még tennivaló”. Utalt arra is, hogy Romániában az idén új ügyészségi vezetőket neveznek ki, de nem kívánta kommentálni azt, hogy Prună a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) a jelenlegi főügyész, Laura Codruța Kövesi mandátumának újabb hároméves meghosszabbítását javasolta.

Jourová az európai főügyész intézményének létrehozásáról, illetve a terrorizmus és pénzmosás visszaszorításáról is egyeztetett Raluca Prunával.

A román szaktárca vezetője a megbeszélés után azt mondta: Bukarest mielőbb teljesíteni akarja az Európai Bizottság igazságügyi országjelentésében megfogalmazott ajánlásokat, hogy le lehessen zárni a brüsszeli monitoringot. Szerinte Románia felkészült arra, hogy saját eszközeivel ellenőrizze igazságszolgáltatási rendszerét.

Románia és Bulgária 2007-es európai uniós csatlakozásakor vállalta, hogy az igazságszolgáltatásában tapasztalható hiányosságokat felszámolja, a reformfolyamatot pedig az Európai Bizottság úgynevezett Együttműködési és Értékelési Mechanizmus (CVM) keretében követi figyelemmel, amelynek következtetéseiről rendszeresen országjelentéseket tesz közzé.

Hirdetés

A Romániáról szóló legutóbbi országjelentés közzététele után, idén januárban Bukarest határidőt kért az Európai Bizottságtól, állapítsa meg, meddig fogja figyelemmel kísérni a román igazságszolgáltatást.

Románia számára azért is fontos a CVM lezárása, mert több uniós tagország ettől tette függővé felvételét a schengeni térségbe. Az eredeti menetrend szerint Romániának 2011-ben kellett volna csatlakoznia a belső határellenőrzés nélküli övezethez.
 

Hirdetés