Oscar-jelölt filmeket is felvonultat az idei TIFF

Nyár elején ismét fesztiválvárossá változik Kolozsvár.
Hirdetés

Igazi „nagyágyúk” filmjeit is bemutatják a 15. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyet május 27. és június 5. között tartanak idén – Kolozsvár tehát ismét a film romániai fővárosává válik 10 napra. Egy sereg nemzetközi fesztiváldíjas film érkezik Románia legnagyobb filmfesztiváljára, többek közt a berlini, velencei, torontói, locarnói és san sebastian-i szemléről.

Sőt a TIFF-en bemutatnak (legalább) két olyan filmet, ami az idei Oscar-díjért versenyez a legjobb idegen nyelvű alkotások kategóriájában. Nem, nem a Saul fiáról van szó, hanem az A War című dán filmről, Tobias Lindholm rendezésében, illetve A kígyó öleléséről (Embrace of the Serpent), a kolumbiai Ciro Guerra alkotásáról.

Hogy világhírű filmművészeknél maradjunk: megnézhetjük a virtuóz orosz filmrendező, Alekszandr Szokurov Frankofónia című új opuszát, amely a Louvre sorsáról (is) szól Párizs második világháborús német megszállása alatt; vagy Jerzy Skolimowski 11 percét és Terence Davies „nagy visszatérését”, a Sunset Songot.

A Saul fiát egyelőre nem látjuk a beharangozott filmek sorában, de mint tudjuk: a TIFF-en minden évben vannak meglepetés-vetítések is.

A TIFF eddig ismert filmes felhozataláról az alábbi linken tájékozódhatunk bővebben.

Hirdetés