Magának és az egyházaknak is befutó helyet kér az EMNP

Hogy valóban széles legyen az összefogás.
Hirdetés

Teljesen „átírná” az RMDSZ tervezett tanácsosi listáját az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezete. Egy, a szövetség helyi és megyei vezetőinek címzett nyílt levélben Jakab István, a néppárt vásárhelyi elnöke két biztos befutóhelyet kér alakulata jelöltjeinek, továbbá egyet a történelmi egyházaknak.

Jakab abból indul ki, hogy az őszi előválasztások során a Soós Zoltán, Portik Vilmos és Barabás Miklós közti harcban tíz magyar szavazó közül négy nem Soósra, az RMDSZ jelöltjére voksolt, ugyanakkor minden harmadik személy a néppárt jelöltjét, Portikot támogatta voksával.

Ennek szellemében az EMNP a városi tanácsosi lista harmadik és kilencedik helyét vindikálja magának, a hatodikat pedig a történelmi egyházak közös jelöltjének követeli. Jakab István a civil társadalom képviselőit is szívesen látná az összefogás listáján, de a magyar szervezetek számára a befutónak aligha nevezhető tizenkettedik helyet javasolja számukra.

Hirdetés

Szerinte az EMNP kérése nem pusztán az előválasztási eredmények matematikájára épül. Az alakulat vezetője fontosnak tartja azt is, hogy „a marosvásárhelyi összefogás ne csupán egy politikai alkut tükrözzön, hanem a lehető legszélesebb mértékben érjen el a csalódottságával küzdő magyar közösséghez”.

Peti András, az RMDSZ városi elnöke azonban nem kívánta jellemezni a néppárti kérést. Jakab István levelének egyik címzettjeként a szövetség politikusa mindössze annyit mondott, hogy a szervezeten belül előbb mindenképpen egyeztetniük kell, és csak utána nyilatkoznak.

 

Hirdetés