Civilek szervezkednek az embertelen kolozsvári orvos ellen

Egyelőre a Facebook-on várják a sértettek jelentkezését.
Hirdetés

Közös fellépésre is sor kerülhet a kolozsvári civilek részéről Ioan Dobrescu sebészorvos ellen, aki néhány napja durván megalázott egy olaszteleki kislányt és szüleit, mert a család nem beszél jól románul. A felháborodott civilek a Facebookon szervezkednek, azaz egyelőre megosztják egymással a kolozsvári gyermekkórház orvosával kapcsolatos negatív élményeiket. Az összefogás azzal indult, hogy Fülöp Júlia unitárius lelkész, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) elnöke – aki hétvégén személyesen kísérte a kórházba a megsérült kislányt – felhívást tett közzé Facebook-oldalán.

„Olyan személyeket keresünk, akiknek volt közvetlen, negatív tapasztalata Ioan Dobrescu gyermekorvossal. Ha van ilyen személy, őt arra kérjük, hogy jelentkezzék minél hamarabb nálam” – olvasható a közösségi oldalon. Fülöp Júlia a Krónikának úgy nyilatkozott: a kezdeményezésnek egyelőre tanácskozó jellege van, később dől el, hogy a civilek milyen eszközökkel tudnak, illetve akarnak fellépni az ügyben. A lelkész azt is elmondta, hogy nála már mintegy tucatnyi felháborodott személy jelentkezett, de másoknál is sokan érdeklődtek a témáról.

A felhívást egyébként alig húsz óra leforgása alatt csaknem kétszázan osztották meg a Facebookon. Fülöp Júlia szerint a hétvégi eset „nem egyértelműen etnikai kérdés, sokkal inkább emberi, hiszen a román sajtóban, a román közösség soraiból is sokan jelezték felháborodásukat, sokan mondták azt is, hogy velük is embertelenül bánt az orvos”. Hozzátette: az olaszteleki kislány esetében egyértelműen nemzetiségi színezete is van a történteknek, viszont összességében emberi kérdésről van szó.

A kórházi esetről szerdán számolt be Facebook-oldalán Rácz Norbert kolozsvári belvárosi unitárius lelkész.

Hirdetés