Felvételi tájékoztató készült a határon túli magyar egyetemi képzésről

Minden fontos információ megtalálható.
Hirdetés

Idén is átfogó tájékoztatás jelent meg a budapesti Oktatási Hivatal közreműködésével azon, Magyarországgal szomszédos országok – Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna – felsőoktatási felvételi eljárásairól, ahol a hallgatók magyarul is végezhetnek felsőoktatási képzéseket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sajtó- és kommunikációs főosztálya szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az első alkalommal tavaly januárjában megjelentetett külhoni magyar felsőoktatási tájékoztatás is hozzájárult ahhoz, hogy a határon túli képzésekben több mint 16 ezer magyar hallgató vesz részt a 2015/2016-os tanévben, közülük több százan az anyaországból érkeztek.

A tárca közleményében részletezte: a tájékoztatóban a felsőoktatási felvételi eljárásokkal kapcsolatos általános információkat országonkénti, azon belül intézményi bontásban ismertették, kitérve a jelentkezési feltételekre és a jelentkezés módjára, a határon túli képzések szintjeire, a képzésekhez szükséges bizonyítványokra, oklevelekre, végzettségekre és felvételi vizsgákra, továbbá arra, hogy milyen, a felvételhez szükséges vizsgákat lehet magyar nyelven vagy magyar fordítással teljesíteni.

Mint írták, a 2015/2016-os tanévben 21 külhoni felsőoktatási intézmény 334 képzése végezhető magyar nyelven. A külhoni magyar diákoknak további lehetőséget jelentenek a magyar nyelvű felsőoktatás igénybe vételére a szülőföldön az egyes magyarországi felsőoktatási intézmények határon túli kihelyezett alap- és mesterképzései.

Kiemelték: az, hogy az anyaországi és határon túli képzések közös digitális felületen jelennek meg, nagyban hozzájárul „az egységes Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatási tér kialakításához”.

Hirdetés