A bíróság döntött: nem lesznek kétnyelvű táblák Kolozsváron

A felperes Minority Rights egyesület fellebbez a döntés ellen.
Hirdetés

A Kolozs megyei törvényszék hétfőn kimondott alapfokú ítéletében elutasította a helyi Minority Rights egyesület és több száz kolozsvári polgár arra vonatkozó kérését, hogy kerüljenek ki többnyelvű helységnévtáblák Kolozsvár határába – közli az MTI.

A romániai bíróságok portálján röviden összefoglalt ítéletben a törvényszék elfogadta a Minority Rights egyesület és a hozzá csatlakozott kolozsvári személyek jogosultságát a pereskedésre, de megalapozatlannak tartotta a többnyelvű feliratok kérését.

Korábban egy holland emberi jogi alapítvány azonos keresete alapján ugyanez a törvényszék a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezésére kötelezte a kolozsvári polgármesteri hivatalt, a másodfokon eljáró táblabíróság azonban úgy vélte, a holland alapítvány nem jogosult arra, hogy a kolozsvári magyarok nevében pereskedjék. Ezért kezdődött újra a per immár egy kolozsvári egyesület nevében, kolozsvári magyarok százainak a támogatásával.

Szőcs Izabella, az egyesület jogi képviselője a Főtérnek elmondta: fellebbezni fognak a döntés ellen. A bíróság 30 napon belül részletes indoklást küld a felperesnek, vagyis a Minority Rights egyesületnek, és további 30 nap áll a rendelkezésükre, hogy fellebbezzenek – amit mindenképpen meg fognak tenni.

Hirdetés