Meztelenség vs. Facebook: 1 – 0

Egy francia bíróság kellett persze ahhoz, hogy ezt kimondja.
Hirdetés

Szoktunk sopánkodni azon, hogy Erdélyben milyen nagy a prüdéria, de az amerikai jogszabályokból kiinduló közösségi mamutháló, a Facebook belső felhasználási szabályzatához képest itt dúl a szabadosság.

Már-már szimbolikus, hogy a Facebook – a művészi ábrázolás szabadsága terén – az első pofont épp a híresen szabad szellemű Franciaországban kapta. Történt ugyanis, hogy egy 57 éves párizsi tanár öt éve kiposztolt egy képet az oldalára, amin a híres 19. századi francia festő, Gustave Courbet A világ eredete című 1866-os festménye látható.

Erről a festményről van szó, mutatjuk:

A művészetkedvelő felhasználó ezzel kivert minden biztosítékot. A Facebookról kitiltották, csakhogy ő nem hagyta annyiban: a bírósághoz fordult jogorvoslatért (a profilja helyreállításán kívül mellesleg 20 euró kártárítést is követel).

Hirdetés

A párizsi bíróság pedig igazat adott neki: úgy döntött, hogy még egy olyan erotikus töltetű művészeti alkotást sem lehet kitiltani, mint Courbet női nemi szerve. Az ítélet precedensértékű lehet, tekintve, hogy Zuckerberg közösségi hálójának 30 millió felhasználója van Franciaországban.

Az ítéletet a francia Legfelső Bíróságon lehet megtámadni, kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Hirdetés