Menesztették a korrupcióval vádolt adóhivatali vezetőket

A gonosz DNA nem kíméli a magas rangú tisztségviselőket sem.
Hirdetés

Leváltották az adóhatóság elnökét, aki ellen korrupciós ügy miatt indult büntetőjogi eljárás – közölte csütörtökön délután a román sajtó. Gelu Ştefan Diaconu, az adóhivatal (ANAF) elnöke és Mihai Gogancea-Vătăşoiu alelnök lemondását már szerda este kérte a pénzügyminiszter. Diaconu csütörtökön reggel azt mondta, megvárja, hogy leváltsák, mert ártatlannak vallja magát. Dacian Cioloș miniszterelnök már csütörtökön délelőtt jelezte, hogy Diaconunak távoznia kell, mert az adóhatóságnak meg kell őriznie hitelességét.

A korrupcióellenes ügyészség szerdán indított bűnvádi eljárást több személy ellen, köztük Nicolae Păun és Mădălin Voicu parlamenti képviselő, valamint az adóhatóság két vezetője ellen. Európai uniós és állami pénzek rendeltetésellenes felhasználása, valamint jogtalan megszerzése miatt vizsgálódnak a két törvényhozó ellen.

A vádhatóság bűnpártolással és hivatali visszaéléssel gyanúsítja az adóhatóság két vezetőjét. Azt róják fel nekik, hogy Voicu közbenjárására rendeletet adtak ki, amelyben mentesítettek társadalombiztosítási járulék fizetésének kötelezettsége alól olyan személyeket, akiket csak papíron alkalmaztak a vizsgálat tárgyát képező, meg nem valósult két uniós programban.

Diaconu szerint a szóban forgó rendelet az ügyben közvetlenül érintetteknél valójában lényegesen több személyre vonatkozott, mert előtte az adóhatóság jelképes jövedelmek, valamint gyermeknevelési támogatás után számolt fel aránytalanul magas társadalombiztosítási járulékot, amelyet az adóhatóság a korábbi pénzügyminiszter javaslatára törölt el.

Bő egy hét alatt már a második magas rangú tisztségviselőt váltották le a korrupcióellenes ügyészség vizsgálatai nyomán. A múlt héten a legfőbb ügyész mondott le, miután azzal gyanúsították meg, hogy jogtalanul állapodott meg a belügyminisztériummal rendőri felvezetés rendszeres igénybe vételéről.

Hirdetés