Cioloș: a kormány nem asszisztál a kétfordulós választásokhoz

Mivel a parlament dolga az egy-vagy kétfordulós önkormányzati választásról való döntés.
Hirdetés

A novemberben hivatalba lépett szakértői kormány egyértelmű többségi akarat híján nem vállal szerepet a helyhatósági törvény módosításában – szögezte le Dacian Ciolos miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

A képviselőház a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezésére rendezett politikai vitanapot a polgármester-választás kétfordulóssá tételének szükségességéről, amelyre a kormányfőt is meghívták. A Klaus Johannis államfőhöz közel álló liberálisok azt követően kezdeményezték a tavaly még konszenzussal elfogadott egyfordulós választási törvény módosítását, hogy a novemberi – a szociáldemokrata Victor Ponta vezette kormány bukásához vezető – tüntetéseken a civil szervezetek kétfordulós polgármester-választást követeltek.

Bár a kétfordulós rendszerhez való visszatérést az államfő is nyíltan támogatta, Cioloș parlamenti beszédében kizárta azt a lehetőséget, hogy a kormány sürgősségi rendelettel, vagy úgynevezett felelősségvállalással – parlamenti vita nélkül – léptesse hatályba a liberálisok által sürgetett törvénymódosítást.

Cioloș kifejtette: el tudja fogadni azt az érvet, hogy a – tisztségben lévő polgármesterek újraválasztásának kedvező – választási törvény módosítása segítheti a politikustársadalom megújulását, de a politikai döntéseket a parlamentnek kell meghoznia, a kormány legfeljebb felgyorsíthatná a jogalkotási folyamatot. A miniszterelnök szerint azonban ennek nincsenek meg a feltételei, hiszen a múlt héten konzultációkon úgy látta: nem alakult ki meggyőző parlamenti többség a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérés mellett.

Hirdetés

Az egyfordulós rendszerhez a legtöbb polgármesterrel rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) ragaszkodik és álláspontja támogatására volt koalíciós partnereit is rávette. A korábbi koalíció mellé állt az ügyben az RMDSZ is, amely szerint 10-20 százalékkal kevesebb magyar polgármester lesz Erdélyben, ha a törvény lehető teszi, hogy egy második fordulóban a román pártok összefogjanak az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

Mint ismeretes, várhatóan júniusban rendezik meg a helyhatósági, novemberben pedig a parlamenti választásokat. Az ország 2012-ben tartott először egyfordulós polgármester-választást.

Hirdetés