Veszélyben az Apáczai-gimnázium képzőművészeti tagozata?

A szülők mellett közéleti személyiségek is fölemelték a szavukat a magyar oktatás védelmében.
Hirdetés

Szülők, képzőművészek, közéleti személyiségek és pedagógusok fordultak nyílt levélben az oktatási minisztériumhoz a kolozsvári Apáczai Csere János Gimnázium magyar tannyelvű képzőművészeti tagozatának védelmében.

A levélben azt kérik, hogy az oktatási minisztérium, illetve a Kolozs megyei tanfelügyelőség foglalja bele a 2016/2017-es tanév beiskolázásai tervébe a képzőművészeti profilú, magyar tannyelvű 5. osztály elindítását az Apáczai-gimnáziumban, megőrizve az immár tizenhatodik éve működő 5–8. osztályos tagozat folytonosságát.

Rámutatnak, a képzőművészeti osztály anyagi vagy más természetű megfontolásokból történő esetleges megszüntetése „nagymértékben szegényítené az amúgy is szűk körű, tehetségpallérozással foglalkozó nemzetiségi oktatásunk palettáját”. A levél szerint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), az Erdélyi Magyar Művészpedagógusok Egyesülete (EMME), az Apáczai Csere János Gimnázium Aranyecset Tehetségműhelye és a szülőbizottság anyagi és szellemi támogatását élvező tagozat „anyanyelvi oktatásunk egyik olyan vívmánya, amely Közép-Erdélyben egyedülálló a maga nemében”.

Az aláírók azt szeretnék elérni, hogy a tehetségápolással foglalkozó osztályok esetében 12–15 tanulóval lehessen osztályt indítani „a szakoktatás optimális hatékonysága érdekében”.

Hirdetés