Esélytelen a kétfordulós polgármester-választás

A szenátus hétfőn visszaküldte a szakbizottságokhoz a jogszabályt. A PNL megsértődött.
Hirdetés

Újra a parlamenti szakbizottságok elé került a kétfordulós helyhatósági választásokról szóló liberális törvénykezdeményezés, miután a szenátus leszavazta, hogy napirendi pontjai közé vegye a jogszabály megvitatása (79-en szavaztak ellene, 47-en mellette és két tartózkodás is volt).

A PNL szenátorai annyira szívükre vették, hogy Călin Popescu Tăriceanu nem adott lehetőséget a kétfordulós választás melletti érveik ismertetésére, hogy tüntetőleg kivonultak a gyűlésteremből, később ezért a házelnök kénytelen volt felfüggeszteni az ülést. A jogszabály most ismét a szakbizottságokhoz kerül.

Alina Ghorghiu, a PNL társelnöke leginkább azért fejezte ki tiltakozását, mert a PSD sem a képviselőházban, sem a szenátusban nem volt hajlandó vitázni a jogszabályról. Ludovic Orban parlamenti képviselője élesebben fogalmazott, amikor azzal vádolta meg Dacian Cioloş kormányát, hogy a PSD javára hoz döntéseket, ezért veszélyben a helyhatóségi választások korrekt lebonyolítása. Cristian Bodea úgy vélte, hogy a szenátus célja az időhúzás, hogy csak ősz után kerüljön ismét napirendre a kétfordulós helyhatósági választás. 

Hirdetés