Vége a diszkriminációnak: férfiak napja is lesz Romániában

A parlamenti képviselők megszavazták.
Hirdetés

Példás, politikai törésvonalakon túlmutató kezdeményezés eredményeként fogadták el Romániában hivatalosan is a nemzetközi férfinapot, a jogszabálytervezet beterjesztői között ugyanis szociáldemokrata és nemzeti liberális honatyák egyaránt vannak. Némi hátrány a március 8-án tartott nőnappal szemben, hogy a férfiakat a zord novemberi hónap 19. napján ünneplik majd.

A jogszabályt 204 igen, 16 nem szavazattal és 63 tartózkodással fogadták el a Képviselőházban. Most már csak Klaus Johannis államelnöknek kell aláírnia, és hatályba léphet.

A beterjesztők szerint az új piros betűs nap véget vet az eddig meglévő diszkriminációnak, erősíti az esélyegyenlőséget és a nemek közötti viszonyok javítását szolgálja. Továbbá a „pozitív férfias minták” népszerűsítését is szeretnék elérni vele, hogy a fiúknak ne csak filmsztárok és élsportolók legyenek a példaképeik, hanem hétköznapi, becsületes, decens életet élő férfiak is. (Azt viszont leszögezik, hogy nem tévesztendő össze az apák napjával, mint ahogy a nők napja sem az anyák napjával.)

Ezen a napon a közintézmények ünnepi rendezvényeket szervezhetnek, a köztévé és közrádió akár tematikus napot is tarthat.
A nemzetközi férfinapot egyébként először 1999-ben tartották Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával. Az esemény ezt követően – a Wikipédia szerint – nagy elismertséget kapott a férfiaktól világszerte, például az Amerikai Egyesült Államokból, Európából, Afrikából, Ázsiából és a Karibi térségből.

Hirdetés