Tablókon az első világháborúban harcoló székelyek

A Magyarság Házának tárlata a marosvásárhelyi honvéd gyalogezredet mutatja be.
Hirdetés

Az első világháború harcterein szolgáló székelyeknek emléket állító tablókiállítás nyílik csütörtökön a budapesti Magyarság Házában – mondta el az MTI-nek szerdán Csibi Krisztina, az intézmény vezetője.

Hozzátette: a gyergyóremetei történész-kutató, Nagy József által 2014-ben összeállított vándortárlat összesen 30, fényképekkel, dokumentumokkal és adatokkal teli tablón mutatja be a marosvásárhelyi 22. honvéd gyalogezred háborús szerepvállalását, egyben személyes történeteket is állít a látogatók elé. A kiállítás a történész saját levéltári kutatásaira, valamint a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum anyagára épít.

A tablókiállítás március 2-ig tekinthető meg ingyenesen a Magyarság Házának Kosztolányi-termében, ezt követően ugyanitt a Néprajzi Múzeummal közösen létrehozott, Liszt Ferenc életéről szóló tárlat lesz látható.

Csibi Krisztina kitért arra is, hogy a böjti időszak kezdetére tekintettel a Magyarság Háza február 9-én, húshagyókedden beszélgetést szervez Böjte Csaba ferences szerzetes, Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató, Petrás Mária népdalénekes és keramikus, Pitti Katalin operaénekesnő és Antal Vali böjtszakértő részvételével arról, mit jelent számukra a nagyböjt és a húsvét.

Hirdetés