Kettészakadt a Kolozsvár kortárs művészeti elitjének otthont adó Ecsetgyár

Az alapítók tudomása nélkül közösségi védjegyként levédették az Ecsetgyár nevét és logóját.
Hirdetés

A 2009-ben Kolozsvár régi ipartelepének egyik gyárépületében kialakított Ecsetgyár több mint hatvan művész, kiállítás- és kultúraszervező közös munkája révén hat év alatt fontos referenciapont lett nemcsak az országban, hanem nemzetközi szinten is. A kortárs képző- és előadóművészeti központ megalakulásával egy időben jött létre az Ecsetgyár Föderáció, mely összefogta az ecsetgyári közösséget és programokat.

A sikertörténet most megtörni látszik, a közösség egy csoportja ugyanis az év elején kivált a Föderációból, és két új jogi szervezetet alapítottak: az Ecsetgyári Művészek Egyesületét és az Ecsetgyári Galériák és Művészek Föderációját. Ez utóbbi egy nagyszabású kiállítás-sorozattal debütál, melynek keretében egyidejüleg hat tárlat nyílik. A belső ellentétekről már legalább egy éve tudni lehetett, írja az  Observator Culturalra hivatkozva a Clujul Cultural

Az „anyaszervezet” által szerdán kibocsátott közlemény nem részletezi, hogy mi vezetett a szakadásig, de tudatja, hogy a két új szervezet az eredeti alapítók, illetve a művészek többségének tudomása nélkül jött létre Berszán Zsolt, Teodora-Daria Dumitrescu és Florian-Liviu Ștefan magánszemélyek kezdeményezésére. Sőt mi több, a nevezett személyek közösségi védjegyként (OHIM) bejegyeztették az Ecsetgyár elnevezést, a  Föderáció logójával együtt, amely 2010 óta az Ecsetgyár Föderáció szellemi tulajdonát képezte.

A Szakáts István elnök és az Ecsetgyár Föderáció vezetőségének tagjai által aláírt közleményben sajnálatosnak nevezik, hogy az új szervezetek alakításáról nem tájékoztatták az alapítókat, és helytelenítik a minden kollegialitást és átláthatóságot nélkülöző kiválást.

Végezetül, reményüket fejezik ki, hogy a kialakult helyzet nem ront az Ecsetgyár és a közönsége közötti bizalmi viszonyon, ugyanakkor jelzik, hogy a vitás helyzet jogi úton történő megoldásáig az Ecsetgyár változatlanul folytatja működését.

Hirdetés

Florin Ştefan, az egyik „szakadár” a Clujul Cultural-nak elmondta: az Ecsetgyár levédését az a Daria Dumitrescu kezdeményezte, aki elsőként karolta fel a kezdeményezést, ő fedezte fel a gyárépületet, ő hozta be a többi művészt is. Az Ecsetgyár Föderáció „vezetői bizottsága” gyakorlatilag nem létezik, Szakáts István pedig úgy nevezi magát elnöknek, hogy sohasem volt megválasztva. Az elmúlt években Szakátsék átláthatatlan módon kezelték az Ecsetgyár ügyeit, semmit sem közöltek a partnerszervezetekkel a folyamatban lévő projektekről, illetve a hozzájuk befolyó támogatásokról – állítja Florin Ştefan. Megjegyezte: az önkormányzatot is tájékoztatták az Ecsetgyárban uralkodó helyzetről.

Azt is Szakáts szemére veti, hogy politikai botrányokba sodorta az Ecsetgyárat – ld. kétnyelvű táblák ügye –, és többször is támadta az önkormányzatot, mely finanszírozója a létesítménynek. Ilyen körülmények között nem tudják elfogadni, hogy Szakáts István képviselje az Ecsetgyár közösségét. 

Hirdetés