Bihar megye: megtámadta a tanfelügyelőség a magyar oktatást

Sokallják a magyar osztályok számát. Nem mintha nem lenne igény rájuk.
Hirdetés

Nekiment a magyar nyelvű oktatásnak a Bihar megyei tanfelügyelőség: a magyar oktatási nyelvű iskolák igényeihez képest kilenccel kevesebb magyar tannyelvű ötödik és kilencedik osztályt indítana a 2016-2017-es tanévben. A magyarok tiltakoznak, az elmúlt napokban szülői aláírásgyűjtés is zajlott. A magyar iskolák vezetői korábban már elmondták, hogy ugyanannyi ötödik, illetve kilencedik osztály beindítására tettek javaslatot, ahány negyedik, illetve nyolcadik osztály jelenleg működik a megyében, éppen azért, hogy minden magyarul tanuló diáknak legyen lehetősége a következő tanévben is magyar osztályban továbbtanulni.

Biró Rozália szenátor az Erdon.ro-nak elmondta, hogy a tanfelügyelőség már felküldte a beiskolázási javaslatot a minisztériumnak, de hangsúlyozta azt, hogy a szaktárca változtathat ezen a terven. Hozzátette, hogy megalapozottnak tekinti a Bihar megyei magyar tannyelvű oktatási intézmények által a tanfelügyelőségre beküldött beiskolázási igényeket, de mivel a főtanfelügyelőségen nem voltak nyitottak arra, hogy a magyar közösség kéréseit figyelembe vegyék, ezért ő, Cseke Attila és Szabó Ödön képviselőtársaival együtt írásban kérvényezte az oktatási minisztertől a Bihar megyei beiskolázási tervek felülbírálását.

Közben aláírásgyűjtés is indult a magyar osztályok védelmében, az aláírásgyűjtő ívet három nap alatt 4500-an látták el kézjegyükkel.
 

Hirdetés